sobota 8. září 2012

Blogtour - autoři jsou také jen čtenáři


V poslední době jsem hodně přemýšlela ( jo, je to divný. Já a přemýšlet?! Kam na to chodíte :)). Když čtu knihy, zajímá mě, kolik je toho pravdivého. Každá knižní postava ( podle mě ) má spletitost s někým z televize  nebo s někým, koho znáte. Nemusíte si to třeba ani uvědomit, ale prostě to napíšete. Byla jsem na to zvědavá a proto jsem otázku položila pár spisovatelům. 
BLOUG TOUR pořádá Kath a chtěla bych jí tímto poděkovat za všechno, s čím mi pomohla nebo mi poradila. Celé tohle turné pořádá ona. Vytvořila obrázek a sháněla od blogerů otázky a také to, kdo se chce zúčasnit. Udělala velký kus práce a to všechno sama! Opravdu ti ještě jednou Kath děkuji ;) 



Moje otázka pro toto Blog tour je : 
"Jsou vaše knižní postavy podobné někomu z vaší rodiny, přátel nebo známých? Nebo jsou vymyšlené a nemají nic společného s reálným světem?"
 Veronika Černucká
 Autorka českých detektivek..

Moje postavy i příběhy jsou naprostá fikce. Své detektivky nechci ani zasazovat do skutečných reálných ulic a domů. myslím, že o tom to není, hlavní je příběh, zápletka, pointa. Čtenáři detektivek je nečtou proto, aby se dozvěděli, jak to vypadá v jaké ulici nebo městě. To pak můžou číst atlasy a mapy:-) U těch postav je to takové dvojsečné: Bojím se toho, že by mi ta skutečná osoba zasáhla do příběhu a podvědomě mě ovlivnila. Třeba: je to kamarádka a já bych pak měla problém z ní udělat vraha. Nebo horší varianta: někdo se tam pozná a pak na mě naběhne, že jsme to tedy přehnala a že se mu to nelíbí. Já mám ve svých povídkách hodně horeček, modelek, mám tam politiky a samozřejmě hodně masových vrahů, psychopatů a tak. Pro nějaké lidové lidičky z ulice tam není prostor. Jsou tam drbny, jsou tam úředníci, jsou tam policajti, ale nemají většinou velký význam, jsou tam vesměs do počtu.Jiná je ale hlavní postava detektivních románů: Jmenuje se Tara, je plus mínus v mém věku, je vzdělaná, drzá, nebere si servítky, ale na rozdíl ode mě je bohatá, vypadá jinak a je majitelka soukromé detektivní agentury. Taru jsem vytvořila tak, aby si čtenáři nebo spíš čtenářky mohli představit, že jsou na jejím místě. Tara je takový kalkul - ona to natře policajtům, ona je drzá na úředníky a ona si nemusí nechat nic líbit. Je to takový splněný sen čtenářek: bohatá, slavná, bez starostí, bez závazků.Nakladatelství Moba se líbila myšlenka ženy vyšetřovatelky, podle nich něco takového na trhu chybělo, takže ji uvítali. Ale obecně: u mě je nejdůležitější příběh, postavy jsou druhořadé. Na detektivky mám pevnou osnovu a postavy se chovají podle osnovy. To není román, abych jim dala život a oni mi pobíhali po knížce, jak chtějí:-) Psaní detektivek je podle mě hodně pragmatická věc. Kdybych se snažila psát tak, abych vzdala hold literatuře nebo umění, tak z toho nikdy nebude dobrá detektivka. Podle mě by měl autor detektivek hlavně manipulovat se čtenáři :-) Tím pádem víc řeším to, co si budou myslet čtenáři, než to co si myslí moje postavy.

 Jill Hathaway 
Autorka Slide...

Krátce řečeno ne. Dlouze řečeno je to tak, že se objevují kusy různých  lidí v mých postavách.Například, já jsem ukradla postavu Rollins .O zničení světa s jeho Sharpií od jednoho z mých studentů. Nic jiného o Rollins nebyl jako žádné jiné dítě. Ráda dávám svým  postavám  příjmení lidí, které jsem poznala v průběhu svého života. Je to pro ně něco jako pocta.



Michelle Madow
Autorka Remembrance...

Moje knižní postavy jsem zcela vymyslela já - ráda, že jsou to moji vlastní lidé, takže se necítím omezena s tím, co dělají, protože kdyby se podobali lidem ve skutečnosti, asi by některé věci nemohly dělat ( Také bych nechtěla urazit moji rodinu nebo přátele, pokud by postava měla udělat něco, co by nikdy v reálu neudělala ). Je to pro mě větší zábava vymýšlet postavy. Jednu scénu, kterou jsem prožila, jsem vložila do knihy- scéna na začátku, kdy Lizzie zazmatkovala v její třídě, kde se učí francouzky. Je tam něco, co se mi stalo na fránině během prvního týdne školy. Bylo to tak trapné!

Emmy Laybourne
Autorka Monument 14...

Zjistila jsem, že při psaní vedlejších postav občas modeluji základy na lidech, které znám. Ale při psaní mé hlavní postavy trávím spoustu času, abych jí vybudovala podle mých představ.Například v Monumentu 14 jsou postavy Chloe, Henry a Caroline založeny na skutečných dětech, které znám. Ale znaky Deana, Astrid a Josie jsou vymyšlené. 




 Patricia Briggs
Autorka Alfa and Omega...

Některé moje postavy jsou úplně fiktivní a nemají žádný vliv na  někoho, s kým jsem se kdy setkala. Některé postavy byly určitě inspirovány mojí rodinou a přáteli. Například v jedné z mých starých fantasy sériích (Raven's Shadow and Raven's Strike), moje rodina mě velmi inspirovala - moje láska k manželovi a dětem. Sledovala jsem, jak moje děti vyrůstají a stávají se samostatnými. V jedné z mých knih byl zlý upír, který se nacházel v domě mého přítele :-)

Lissa Kessler
Autorka Night walker...

Moje postavy jsou úplně vymyšlené a nemají nic společného z někým, koho znám.Já jsem muzikantka a moje knižní postavy jsou s muzikou také propojeny. Počítá se to??




Danica Winters
Autorka Curse of the wolf...

Postavy jsou vymyšlené. Píšu paranormální romance s upíry, vlkodlaky a všemi možnými zrůdičkami. Moje knihy nemají co dočinění s reálným světem.





Shannon Dermot
Autorka Mercy..

 Moje postavy jsou vymyšlené. Jsou to jenom výplody  mé 
fantasie a nemají nic společného s lidmi, které jsem v životě potkala.

Dahlia Rose
Autorka Army beast 2014...

Já vždycky říkám, že se v mé knize může objevit kdokoliv. Někteří z mých hrdinů jsou inspirováni moji rodinou a přáteli. Líbí se mi, když má žena sílu, protože hrdinou může být kdokoliv.

Praví hrdinové jsou pro mě policisté nebo hasiči . Proto píšu, jak se cítí v citlivých okamžicích aby to lidé věděli.



Lily Crussell 
Autorka Of Darkness and light..

 Nejsou založeny na skutečných lidech. Vím, že Thomas má cosi společného s někým, s kým jsem dříve pracovala.Většina lidí, co znám, nejsou  dostatečně vzrušující, aby mohli být v knihách.


Megan Crewe
Autorka Tak padne náš svět....

Když rozvyjím moje postavy, často čerpám z vtípků a zvyků lidí, které znám. Včetně rodiny a přátel. Je to potom jednodušší, když  má daná osoba zvyky skutečných lidí! Ale nikdy jsem se nepokusila napsat postavu podobnou někomu, koho znám a aby mu byla se vším podobná. Myslím si, že pokud to uděláte, je potom těžší, abyste chtěli po postavě různé věci, co by v reálu nikdy neudělala. 



Tereza Matoušková 
autorka Hladových přání...

Hlavní hrdinové mají hodně ze mě a z mých blízkých - tomu se prostě nevyhnu, píšu o tom, co je mi vlastní. Ale nedá se říct, že by některý z nich byl vyložená kopie reálné osoby. Co se týče postav vedlejších, tam to bude asi podobné, ale poslední dobou jsem se rozhodla, že si zkusím několik vedlejších postav napsat podle svých kamarádů. Je to ale zatraceně nebezpečné, zvlášť když vám to před dotyčným ujede a prozradíte mu to. :)



Tereza Benešová
autorka Gjorků....

No, jak se to vezme. Všechny postavy jsou sice vymyšlené, ale při tom se občas svým chováním nebo reakcedmi někomu podobají. Většinou to ani není úmyslné a já to kolikrát zjistím až zpětně, když mě na to někdo upozorní.
Ale předpokládám, že to je věc, která se děje každému, kdo píše. Člověk vyrůstá a pohybuje se v nějakém prostředí a obklopen lidmi s určitými povahovými vlastnostmi, a to se pak může do psaní nevědomky promítnout.

Gillian Philip
Autorka Temné akademie...

Moje postavy jsou celé vymyšlené - nikdy jsem nenapsala o postavě podobné někomu z reálu, protože by to bylo příliš imitující. Lidé mají svoje návyky a zvyky. Nemohla bych je měnit tak, aby se chovala jak já chci!
Je však nevyhnutelné, že ( ne schválně ) napíšu nějakou postavu, která má něco podobného s někým, koho jsem v životě poznala..




Nezapomeňte také na giveaway, kterou pořádám!
ZDE!
















2 komentáře:

  1. Téma je skvělé, stejně tak rozmanitost autorů, ale... překlad dost pokulhává. Přijde mi to docela kostrbaté a všimla jsem si i chyb (a že jich není málo). Nechci tě urazit, ale možná by to chtělo korekci?
    A co se týče Slide, Rollins NENÍ holka. Je to nejlepší kamarád Vee, takže logicky mužského pohlaví...

    OdpovědětVymazat
  2. Pekné odpovede 8) toto blog tour sa mi veľmi páči 8)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.