neděle 3. září 2023

Panter s měsíčníma očima | Ilustrovaná kniha pro malé i velké

Goodreads 5.00 | Databáze knih 100 % | ČBDB 100 %

Máme zvídavé oči, hbité tlapky, jsme mořští obři a tropičtí ptáci, máme měkoučký kožíšek, ostré drápky, pestrobarevná křídla a taky skvrnitou kůži. Žijeme v horké poušti a na ledových pólech, v husté džungli nebo na skalnatých mysech, najdeš nás v hloubi oceánu i v tajuplných lesech. Poznáš, kdo jsme? 

Dětské ilustrované knihy jsou mojí slabinou. Není to tak dávno, co jsem měla v rukou Malého méďu a tučňáka, kteří se u mě dlouho neohřáli a darovala jsem je kamarádky synovy, který z nich byl ještě krapet nadšenější než já. Panter s měsíčníma očima mě oslovil nádhernými ilustracemi, zajímavou anotací a jejím dovětkem, že kniha slouží i jako připomínka důležitosti ochrany fauny, která dokáže být dechberoucí. 

V knize je popsáno celkem 12 zvířat z různých koutů světa. Nejprve je ke spatření nádherná barevná ilustrace a krátký text o nějaké z charakteristik vybraného zvířátka, to je odhaleno následně až na další straně. Moc se mi tento styl líbí, děti mohou na základě ilustrací a charakteristiky sami odhadovat, o které zvířátko se jedná. 

Včetně zábavné funkce má kniha i informativní funkci, děti se můžou dozvědět nová fakta a na poslední straně jsou v knize všechna zvířata odhalena i s popisem toho, co jedí, jak jsou velcí, kolika let se dožívají, jaká je jejich zvláštnost a například i to, jestli se jedná o ohrožený druh. Například Narval je ohrožen v důsledku znečištění životního prostředí, které má za důsledek zvýšení teploty vody, nadměrného rybolovu a pytláctví. 

Ač Panter s měsíčníma očima není mou typickou knihu, nemůžu jinak než ji ohodnotit 5 hvězdičkami. Líbilo se mi doopravdy vše - ilustrace, krátké textíky a informace o zvířátkách. Knihu bych doporučila malým zvídavým dětem, které lační po nových informací a aktivita s odhalováním zvířátek je bude bavit. 

Za poskytnutí knihy dekuji internetovému knihkupectví Megaknihy.cz.
Pantera s měsíčníma očima si můžete zakoupit zde. 

0 komentářů:

Okomentovat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.