čtvrtek 8. března 2018

Já & povinná četba | Maturita klepe na dveře



 "Knihomol jako ty bude mít přečtenou povinnou četbu cobydup."


Hahaha. Byla bych za to vděčná, ale bohužel tomu tak není. Za měsíc a něco maturuji a stále nemám vše dočtené a dodělané rozbory knih. A abych pravdu řekla, tak lehce nestíhám, takže do konce maturity se nejspíš k jiné četbě nedostanu. 

Zrovna dnes jsem dočítala 1984 od Orwella. Dobře si pamatuji, když jsem na začátku čtvrťáku dávala češtinářce předběžný seznam dvaceti knih k maturitě, byla jsem jediná, kdo si tuto knihu zvolil a učitelka mi ji chtěla rozmluvit. Což u mě vzbudilo o to větší zvědavost a zájem si ji tam nechat. Anotaci jsem si sice přečetla, ale i tak jsem byla naprosto udivena z celého příběhu. George Orwell má skvělý styl psaní, celý jeho anti-utopický román si mě získal. Až budu mít čas, rozhodně si přečtu i Farmu zvířat a mám zálusk i na 451 stupňů Fahrenheita od Raye Bradburyho.

"Správně vidíme jenom srdcem. To, co je důležité, je očím neviditelné..." 
Dlouho jsem si myslela, že jsem zastáncem názoru; povinná četba není nic pro mě. Nemám ráda, když mě někdo nutí číst něco, co jsem si sama nezvolila. Avšak postupem času jsem zjistila opak. Povinná četba mi otevřela oči a rozšířila obzory. Ano, stále budu číst fikce o nadpřirozených bytostech či slaďárny od Colleen Hoover, jenže teď mám chuť si přečíst i něco z jiného soudku. Nepohrdnu Čapkem, ráda se vrátím k Shakespearovi, a dokonce si chci pořídit i nějaké jiné dílko od Kafky, nežli jen jeho Proměnu.

Chápu JAK; nechápu PROČ. 
Minulý rok jsme měli možnost navrhnout nějaké knižní tipy, co bychom chtěli přidat do seznamu knih k maturitě. Za mě to byly knihy: Jako zabít ptáčka, Volání netvora a Jonathan Strange a pan Norrel. K mému překvapení má spolužačka navrhla i knihy jako je Než jsem tě poznala. Harper Lee a Patrick Ness měli to štěstí, že nakonec skončili v mém seznamu. I když jsem obě přečetla, trochu se bojím zpracování svého rozboru. I tak to beru jako úspěch, že učitelé dali na přání svých studentů a umožnili nám navrhnout cokoliv, co nás napadlo.

"Moudrá slova pospí si v uších hlupáků." 
Let's be honest. Četla jsem doopravdy všechny knihy, které mám ve svém seznamu? Některé jsem ještě nestihla, ale plánuji - pokud budu brutálně upřímná, jsou tu dvě knihy, jež jsem nečetla a ani to neplánuji. Romeo a Julie od Shakespeara je klasikou. Četla jsem Hamleta, do něhož jsem se zamilovala, jenže další tragédii z pera anglického dramatika jsem jaksi nepřekousla. I tak znám děj dosti dopodrobna a díky recitační soutěži z deváté třídy znám část dialogu z balkónové scény. A pak tu máme jednu protiválečnou novelu jménem Petr a Lucie. Teď jen doufám, že nepřečtení těchto knih nebude mou osudovou chybou.

"Někdy musíme trošičku zabíjet, abychom mohli žít." 
Ráda bych zmínila i dvě knihy, do kterých jsem se zamilovala a staly se mými srdcovkami. První z nich je Malý princ. Jako malá jsem se k němu nedostala - bohužel nebo bohudík? Četla jsem jej nejprve v angličtině, poté v češtině a hned se zařadil na seznam knih, ke kterým se budu ráda vracet a po čase si znovu přečtu. Čapek má skvělý styl psaní, to jsem zjistila při čtení R.U.R., avšak až Válka s mloky mi dokázala, jak úžasným autorem je. I když si myslím, že je to těžší dílko a pokud si ho vytáhnu, možná mi bude chvilku trvat dobře podat děj. Nejvíce se mi líbil dodatek, kdy autor mluvil se svým já.

- Ba ne, to nejde. Mloci nemohou bojovat proti Mlokům.To by bylo proti přírodě. Mloci jsou přece jeden rod.
"Lidi jsou taky jeden rok, člověče. A vidíš, nevadí jim to; jeden rod, a oč všechno bojují! Už ani ne o místo, kde by žili, ale o moc, o prestiž, o vliv, o slávu, o trhy a vím já oč ještě! Proč by i Salamandři nemohli mezi sebou bojovat třeba o prestiž?"
Nač by to dělali? Prosím tě, co by z toho měli?
"Nic, leda to, že by jedni měli dočasně víc břehů a víc moci než druzí. A po čase by se to zase obrátilo." 
Štěstí přeje připraveným. Jedna z mála věcí, které slouží k mému uklidnění. Přijde mi zvláštní mít největší strach z maturity z češtiny. Účetnictví a ekonomie není zrovna sranda a i tak se jich nebojím. Wish me luck!  

Pokud jste zvědaví na můj seznam maturitní četby: 
Červeně jsou zvýrazněné knihy, jež mě teprve čekají. 
1. William Shakespeare – Hamlet
2. William Shakespeare – Romeo a Julie
3.  Karel Havlíček Borovský – Tyrolské elegie
4. Karel Hynek Mácha – Máj
5. Jaroslav Vrchlický – Noc na Karlštejně
6. Franc Kafka – Proměna
7. Anton de Saint-Exupéry – Malý princ
8. Romain Roland – Petr a Lucie
9. Francis Scott Fitzgerald – Velký Gatsby
10. Karel Čapek – R.U.R
11. Karel Čapek – Válka s mloky
12. Jan Otčenášek – Romeo Julie a tma
13. Viktor Dyk – Krysař
14. Karel Poláček – Bylo nás pět
15. Karel Havlíček Borovský – Král Lávra
16. John Steinbeck – O myších a lidech
17. George Orwell - 1984
18. Patrick Ness – Volání netvora
19. Alois a Vilém Mrštíkové – Maryša
20. Harper Lee – Jako zabít ptáčka 

Jaký vztah máte - či jste měli - k povinné četbě Vy? ☺ 

Víte, ze kterých knih jsou citáty? (Nejde o žádnou soutěž, ale schválně, kolik z nich znáte?) 

9 komentářů:

  1. Maturity z češtiny se vůbec neboj. Já už to mám za sebou a bála jsem se češtiny úplně nejmíň. Není to nic těžkého pokud si knihu četla. Petr a Lucie jsem také měla v seznamu četby. Není to tak špatný, jak se zdá. Četlo se to kupodivu dobře :). Jako zabít ptáčka jsem taky četla a to byla knih, která mi trvala nejdýl, než jsem ji přečetla. Popravdě mě to vůbec nezaujalo a nebavil mě děj :/. Ale jinak jsem měla většinou čtivé knihy v seznamu četby. Přeju ti hodně štěstí u maturity a držím palce, hlavně se nestresuj, svět se nezboří :)
    http://dvakratjedensvet.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako zabít ptáčka mě bavilo, nejdéle mi trvala Noc na Karlštejně, k té jsem se popravdě musela vždy dokopat. :D
      Děkuji!

      Vymazat
  2. Z 30 diel mám prečítaných asi 5 :D A to 13.3., čo je budúci týždeň mám písomné maturity zo slovenčiny XD Tak len dúfam, že tam nebude nejaká otázka, ktorá sa bude viazať priamo na dej alebo určité situácie. Ale celkovo povinnú literatúru, podľa mňa u nás na Slovensku by trebalo pozmeniť, neviem kedy naposledy menili ten výber kníh, ale určité diela by už podľa mňa mohli dať von a nahradiť ich niečím novým. A bola by som radšej keby sa tam nachádza viac kníh zo svetovej prózy po roku 1945 bolo by to hneď zaujímavejšie ako čítať Dilonga, Smreka alebo Chrobáka. Pre mňa sú to nezáživné diela, kde ani nechápem, čo autor chcel povedať a nebaví ma to čítať. A tým si len zbytočne privolám čítací blok a o to fakt nestojím.

    OdpovědětVymazat
  3. Já třeba za povinnou četbu byla většinou ráda. Dostala se mi tak do rukou spousta knih, které by mne jinak ani nezaujaly, ale nakonec se dostaly mezi mé oblíbené (třeba Betonová zahrada, O myších a lidech, Na západní frontě klid, ...)
    A přeji hodně štěstí u maturity, ale určitě to zvládneš levou zadní, když to dal i takový nervák jako jsem já. A jakože jsem ze všeho fakt brutálně nervózní.

    OdpovědětVymazat
  4. Oh, Velký Gatsby! Toho mi doporučil češtinář a jsem mu za to neuvěřitelně vděčná, protože je to jedna z mých nejoblíbenějších knih. :) U Noci na Karlštejně jsem málem umřela nudou... :D A R.U.R i 1984 jsou geniální! :) Ale jinak se naše seznamy moc neschází, i když tam máš pár knih, které bych si chtěla přečíst... Jinak před maturitou jsem k tomu měla podobný přístup jako ty, ale nakonec jsem za ni moc ráda a i když klasiku moc nečtu, vím, že to není jenom nuda a dají se tam nalézt i úžasné příběhy. :)
    Btw. 451 stupňů je skvělé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Velkého Gatsbyho se teprve chystám, tak jsem velmi zvědavá, jestli se mi bude líbit. Byla jsem ze školou na divadelní hře - ta nebyla špatná, ale provedení mě tolik neuchvátilo. O tom, že bude kniha lepší, nepochybuji, ale snad se mi bude dobře číst. :D

      Vymazat
  5. když jsem chodila do skoly, tak jsem povinnou cetbu nesnasela... a pokud si vzpominam, my meli jeste ke vsemu 40 knih :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doopravdy? Tyjo... tak to si pak doopravdy nemám na co stěžovat.:D

      Vymazat
  6. Však to máš perfektné, že si neprečítala len 3 knihy! Inaak tento rok tiež maturujem :P A tiež nemám prečítané všetko, a ani to neplánujem. Som jedna z mála, kto u nás v triede číta väčšinu povinnej literatúry, a okrem toho na maturitu podľa mňa stačí vedieť vcelku dopodrobna obsah. Inak sa mi väčšinou tieto povinné diela aj veľmi páčia a veľa patrí k mojich obľúbeným. 1984 bol perfektná kniha! A čo sa napríklad týka Gatsbyho, keďže vidím, že si ho ešte nečítala, je to úžasná kniha, jedna z tých povinných, ktoré sú naozaj aj formou napísané skvelo!

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.