úterý 10. května 2016

Jackaby | Kniha s nádechem minulosti a detektivem, co umí vysvětlit nevysvětlitelné


"Místo je teď každopádně volné, Abigail Rooková, ale nejsem si jistý, zda jste ta pravá dívka na tuhle práci."

Příběh detektiva, který se specializuje na paranormální jevy, překypující troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese. Abigail Rooková právě přicestovala do Nového Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutné potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího neobjasnitelné, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého — což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborné hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že je to nelidská stvůra, jejíž existenci policie — s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea — vytrvale popírá.

Na knihu jsem četla mnoho recenzí. Některé knihu velmi vychvalovaly, jiné zase kritizovaly průhlednou zápletku, která čtení nijak neokořenila a mnoho lidí spíše zklamala. Tahle kráska u mě v knihovničce už nějaký ten pátek ležela, avšak jsem se dlouho odhodlávala k jejímu přečtení. Nádherně modrá obálka, příběh, který se neodehrává v našem století a slibně lákající anotace. Nešlo tomu odolat.

Dostáváme se do Nové Anglie v devatenáctém století. Zločiny jsou na běžném pořádku, ale obyčejní detektivové nemají tak dobře vyvinutý smysl jako R.F. Jackaby - dokáže vyjasnit jakýkoliv druh případu, za kterým nestojí lidská bytost. Osud ho dal dohromady s Abigail, která potřebovala práci a místo detektivního poradce bylo shodou okolností volné - jenže pracovat s Jackabym není nejjednodušší úkol. Abigail si bude muset zvyknout na jeho podivně podivné metody. A už jsem zmiňovala, že z posledního poradce se stal kačer?

Abigail je správná knižní hrdinka, která je odhodlaná stát na straně dobra a pomoci přátelům či rodině v nouzi. V Anglii se neocitla jen tak náhodou - utekla z domova. Už ji unavovalo býti dcerou známého archeologa, který ji nikdy nechtěl brát na vykopávky. Toužila objevovat a dívčí šaty s několika vrstvami ji nic neříkaly. A tak je jednoho dne hodila za hlavu, oblékla si kalhoty a odjela z domova.

Abych pravdu řekla, čekala jsem od knihy maličko více, což však neznamená, že jsem byla zklamaná. Zápletka byla průhledná a každý si dá jistě dvě a dvě dohromady aniž by se nad identitou pachatele nějak přemýšlel. Autorovi musím nechat zajímavý styl, kterým je kniha napsána. Líbilo se mi, jak vykreslil charaktery postav a pohrál si s Jackabym, jemuž přidal na podivnosti. Těšila jsem se na romantickou zápletku, které jsem se sice nedočkala - alespoň ne v takové míře, jak bych ocenila.

Překlad má na svědomí Vratislav Kadlec, jemuž bych tímto ráda poděkovala za skvělou práci! Při čtení jsem nenarazila na kostrbaté věty či podivně přeložené výrazy. Dalším plusem knihy je její design, i když jsem už nádhernou obálku zmínila, neodpustím si to a zmíním ji znovu. Páni grafici si se na ní museli pořádně vyřádit a díky ní si kniha určitě najde mnohem více dychtivých čtenářů.

Přečtení knihy nelituji. Užila jsem si každou kapitolu a velmi se těším na další díl. Jackabyho totiž není nikdy dost. Nad jeho podivností mi mnohdy zůstal rozum stát, ale o to víc mě rozesmíval. Pokud váháte, zda-li je kniha vaším šálkem kávy, dejte jí šanci. Určitě vás nezklame, ba naopak vás mile potěší! Ode mě si první díl o podivuhodném soukromém očku odnáší pěkné 4 hvězdičky.

Jackaby (Jackaby, #1) Beastly Bones (Jackaby, #2) Ghostly Echoes (Jackaby, #3)

3 komentáře:

  1. Píšu to furt a všude, ale to chci! :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jackabyho jsme před nějakým časem taky četla - byla jsem na ní neskutečně zvědavá, vzhledem k tomu, jak se o ní všude mluví. Stejně jako ty jsem od ní ale čekala o maličko víc. Nemůžu tedy říct, že bych byla nadšená, ale další díly si přinejmenším ze zvědavosti určitě přečtu :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.