čtvrtek 6. června 2013

Ptačí zpěv


Ptačí zpěvNázev: Ptačí zpěv
Série: Skylark
Díl: 1#
Autorka: Meagan Spooner
Překladatelka: Zuzana Halamíčková
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2013
Počet stran: 317
Anotace: Patnáct let čekala Linda Ainsleyová, až ji předvolají ke kouzlobraní. Až se konečně stane dospělou a začne se připravovat na svoje budoucí povolání. Počítala s tím, že jí po odebrání kouzelné síly bude přidělena nějaká menší úloha v zaběhnutém, pevně daném řádu města, které od okolní krajiny odděluje energetická zeď. Myslela si, že bude pomáhat zajistit a udržet útočiště lidí, kteří jako jediní přežili hrozivou válku, že se stane kolečkem v dobře promazaném stroji. Ani ve snu ji nenapadlo, že by její úloha měla spočívat v tom, že bude napájet celé město svou energií. Patnáct let Linda Ainsleyová věřila lži. A najednou zjišťuje, že jí nezbývá nic jiného než utéct do nebezpečného a neznámého světa za zdí, nebo přijmout osud, který je snad ještě horší než smrt.

Můj názor...

Linda mi byla sympatická od začátku a celou knihu jsem doufala, že se to všechno vyřeší a že najde to, co hledala. Autorka nám představila nový svět po válce, který je deformovaný. Mnoho živočišných druhů vyhynulo...Třeba ptáci jsou pouhá legenda a nikdo žádného už dlouho neviděl.


Nebyla jsi stvořená k tomu, abys žila v kleci, střízlíku.


Když jsem poprvé viděla název "Ptačí zpěv" opravdu jsem nevěděla, co od knihy čekat. Skylark se mi zdálo jako ideální možnost, jak pojmenovat knihu i u nás. V knihkupectví jsem knihu držela v rukou, ale nakonec vyhrála jiná, a když jsem ji však uviděla v knihovně, (první pořádná knížka od CooBoo u nás! Nepočítaje Deník malého poseroutky) musela jsem jí mít.


Samotný námět na knihu vypadal slibně, a když jsem knihu dočetla, nenacházela jsem slov, hned jsem byla na GD a zjišťovala, kdy vyjde další díl. Konec byl otevřený a zanechal mě v takovém rozpoložení, že jsem se pouze koukala na obal knihy a přemýšlela.


Hned od začátku jsem neměla problém vžít se do příběhu, protože to nabralo na akci rychle. Ze začátku jsem byla hodně napjatá a fandila Lindě, ať odtamtud zmizí. Krys se zdál zprvu jako pohledný a neškodný se zájmem pomáhat Lindě. Prevít jeden malej!


Obálka je naprosto úžasná. Líbí se mi její barevná kombinace a ornamenty. Nepřejde mi přeplácaná a na první pohled vás zaujme. Font písma je také velmi vydařený, takže obálka má u mě 100% atraktivity! Nejenže obálka je vydařená, ale i český překlad se povedl. Při čtení jsem nenarazila na jedinou chybičku ani zkomolenou větu, která by mi nedávala smysl.


Kniha byla napínavá od prvního okamžiku, ale také jsem se u ní párkrát zasmála. Některé věci mě rozesmály a některé vyděsily. Ze stínových lidí šel strach. Byli podobní zombie, protože jedli i lidi, ale nebyli pomalí a dalo se proti nim bojovat o dost hůř. V každé knize je druh živočišné rasy, který hraje tu zápornou část. Všichni nemůžou být pořád jen dobrými.


Meagan Spooner...
Meagan Spooner během svého dospívání trávila čtením a psaním každou volnou chvilku dne a snila o životě jako archeoložka, mořská bioložka, astronautka. Vystudovala dramatiku na Hamilton College v New Yorku a poté strávila několik let v Austrálii. Cestovala se svou rodinou po celém světě. Navštívila např. Egypt, Jižní Afriku, Arktidu, Řecko, Antarktidu a Galapágy, což se poté zobrazilo v každém jejím příběhu. V současné době žije a píše v severní Virginii, ale volání sirény - cestování je těžké
odolat, a proto netuší, jak dlouho zde vydrží. Ve svém volném čase hraje na kytaru, hraje videohry, hraje si s kočkou a čte.


"A co ta zakrvácená mrtvola?" vyptávala jsem se dál. Prsty v ukradených botách se mi chvěly. "Proč by ji tam nechával, když ne proto, abys mě vyděsil?"
"Tu jsi měla sníst," řekl a v jeho hlase zazněl náznak netrpělivosti.


Slovo závěrem...
Úžasná kniha, kterou jsem si oblíbila. Udělala na mě velký dojem a já jsem celá natěšená na druhý díl, který doufám vyjde co nejdřív. Hned po dočtení jsem knize dala 5 hvězdiček, a když o mém činu přemýšlím, nelituji toho. Kniha si takové vysoké hodnocení jednoznačně zaslouží!


Zdroje:



8 komentářů:

  1. To vážne až tak? Ja som tomu veľa nedávala, i keď tá obálka ma láka...a možno práve preto, keď je pripekná obálka s dejom je to opačne. No toto ma celkom...dostalo? Tak trochu. Určite sa ti podarilo ma navnadiť (aj tak, najviac sa to podarilo úryvku o mŕtvole:P :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tě chápu, ale opravdu knihu zkus! :D Mě se to převelice líbilo. S tou mrtvolou to bylo nejlepší!! :'D :D

      Vymazat
    2. Zkúsim a ďakujem. :D

      Vymazat
  2. Páni, až na ni někde narazím, určitě přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám absolútne rovnaký názor, úžasná knižka 8) tak dokonale detailne prepracovaný svet som ešte nečítala 8_)

    OdpovědětVymazat
  4. Už dlouho po knížce pokukuju, má nádhernou obálku :) Ale říkala jsem si, aby to nebylo všechno, co z této knihy bude nádherné... ale po přečtení recenze jsi mě opravdu nalákala, nevypadá to na jen tak nějaký příběh splácaný narychlo :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.