středa 13. ledna 2021

The Best of 2020 | Knihy

Rok 2020 pro mě symbolizoval takovou celoroční čtecí krizi. Jeden by si řekl, že moje "dálkové studium" bude mít spíše opačný dopad, a i když jsem na Goodreads sice výzvu splnila (76 knih ze 75), tak se vesměs jednalo o mangy a webtoony, kterým bude věnovaný samostatný článek. Pro rok 2021 jsem si nedávala žádná předsevzetí, nicméně jsem se přes rok zásobovala knihami z kategorie "osobní rozvoj," takže bych mile ráda přečetla ty, plus další, na které už si nějaký ten pátek dělám zálusk. 

V roce 2020 jsem se též rozhodla změnit jednu podstatnou věc. Snížila jsem počet vlastněných knih z cca 400 na nějakých 150. Některé z nich jsem poslala na reknihy.cz (jedná se o skvělý projekt, který všema deseti doporučuji), některé darovala do městské knihovny či podarovala přátele a rodinu. A rozhodla se pořídit si čtečku. Mnoho knih čtu v angličtině na telefonu a kupuji si je na Amazonu - a též omezím své nákupy knih, ke kterým se stejně nikdy nedostanu, ale v konkrétní moment jsem je prostě "musela mít." A pokud si nějaké budu chtít pořídit, nejdříve zavítám na reknihy a porozhlédnu se tam. Pokud Vám nevadí knihy z druhé ruku, rozhodně doporučuji (stejně jak jako stránku betterworldbooks.com). 

Pro tento článek jsem vybrala osm knih (kde převažuje fantasy, nečekaně), které bych Vám ráda představila. U obálky každé z knih naleznete proklik na Goodread - pokud Vás tedy nějaká z mých nej knih v roce 2020 zaujme, můžete si ji hned přidat do to-read (a pak na ni navždy zapomenout). 

 

Měsíční píseň jsem poprvé četla v roce 2012. Od té doby vyšly další díly a já se svým odkládáním postupně zapomněla, jak moc mám tuto sérii ráda. Re-reading mě donutil k pořízení si dalších dílů a nyní mám ve své knihovničce 12 knih od Patricie Briggs. I přes to, že sérii Mercedes řadím k all-time-favorite sériím, musela jsem do článku zahrnout alespoň první díl. Pokud Vás neděsí počet již vydaných dílů a máte rádi urban fantasy, vřele doporučuji! Fae Hunter. Sarah K. L. Wilson napsala strhující příběh plný fae, záludných slibů a slovních hříček. Pětidílná série Fae Hunter na mě udělala dojem a myslím si, že v žánru fae by dokázala konkurovat Holly Black. Strážce ztracených měst, druhý díl mé oblíbené middle-grade fantasy. I přes to, že je kniha určena mladším věkovým kategoriím, vůbec se nestydím za to, že ji řadím ke svým oblíbencům. Autorka vybudovala zajímavý a detailně vykreslený svět plný "magických" bytostí. Zde si můžete přečíst recenzi na první díl, který toho má doopravdy mnoho, co nabídnout. 

 

The Foxhole Court jsem si přečetla díky Instagramu a jedné fotce, která mě velmi zaujala. Nora Sakavic má specifický styl psaní, s hlavními postavami se nepáře, zejména s hlavním protagonistou Neilem. Za mě jedna z nejlepších sérií, kterou jsem ve 2020 přečetla. Not Even Bones. Nedoporučuji, pokud máte slabý žaludek. Jak už na GD anotace píše "Dexter potká Divokou píseň v této temné fantasy knize, kde..." Kde hlavní protagonistka Nita pomáhá své matce v rozřezávání magických bytostí a prodávání jejich částí na černém trhu. Nicméně zvrat nastane, když matka domů přivede živou oběť. Nita nemá problém s vykucháním mrtvoly, ale s živým tvorem? Při snaze o záchranu oběti Nitu někdo zradí a sama se dostane do takové šlamastiky, ze které se přeci nemůže nikdy dostat... ano, Not Even Bones se mi velmi líbilo a ani mi nevadí, že se autorka nesoustředí na romantiku. Why I'm No Longer Talking To White People About Race - knize jsem dala pět hvězdiček bez mrknutí oka a nelituji toho, že jsem se do čtení kdy pustila. Doporučuji. 

 

An Open Suitcase and New Blue Tears a The Sun Will Rise and So Will We jsou sbírky poezie, jež jsem ve 2020 přečetla. I přes to, že to nejsou moje nejoblíbenější sbírky ever, rozhodně stojí za zmínku. Velký dojem na mě udělala Jennae Cecelia, doporučuji i její Instagram, kam mnoho svých básní publikuje. 



A jaké knihy byste za loňský rok označili jako The Best of 2020 Vy? 

5 komentářů:

  1. Mercedes Thompson miluji. Já přečetla 76, což je za mě super, protože rok předtím jsem měla hodně velkou krizi a i stresem skoro nečetla.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super číslo! U mě ten počet knih byl cca 30, zbytek jsou mangy a webtoony. Tak snad u mě bude 2021 lepší. :)

      Vymazat
  2. The Foxhole Court jsem našla také díky instagramu, i když teprve nedávno. Celé mi to přijde zvláštní vzhledem k tomu, že poslední díl trilogie je už skoro 7 let starý a já bych přísahala, že jsem na good reads prolezla snad většinu LGBT knih, ale i tak jsem o tom dříve neslyšela. Myslím, že jsem nebyla vůbec připravená na to, co mě čekalo, ale nemůžu si stěžovat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já nebyla připravená na to, co mě čekalo... ale bylo to skvělé. Divím se, že jsem na knihu nenarazila dříve! A také škoda, že její dostupnost je velmi mizerná. Zrovna Foxhole Court bych si v knihovničce ráda vystavila. :D

      Vymazat
  3. Měla jsem vážné problémy se svým manželem a to ho přimělo se odstěhovat. Věci se zhoršily, začal chodit do klubů, opíjet se a omdlévat. Někdy, když jsme spolu mluvili po telefonu, vyhrožoval mi, prostě nebyl sám sebou a naše děti trpěly tím dramatem. Opravdu ho miluji a byli jsme manželé 15 let, což nám dalo tři krásné kluky. Také jsem ztratil spoustu peněz za terapeuty a sesilatele kouzel. Byl jsem zadlužený a cítil jsem, jak se můj svět hroutí. Můj přítel, kterému pomáhal se stejnou věcí, mě seznámil se sesilatelem kouzel jménem Dr Ajayi a myslel jsem si, že je to jen podvod, ale tentokrát to bylo jiné. Udělala jsem vše, o co mě doktor Ajayi požádal, a po několika dnech zavolal můj manžel a řekl, že se vrací domů a neví, co ho to popadlo. Můj manžel má nyní práci a byl střízlivý, což pomohlo zlepšit naše finance a dnes jsme bez dluhů. Je zázrak, že jsem nikdy nevěřil, že je to možné, ztratil jsem veškerou naději, dokud jsem nenašel doktora Ajayi, mocného sesilatele kouzel. Pokud máte potíže ve svém manželství / vztahu a jakýkoli druh životních problémů, věřím, že vám doktor Ajayi může pomoci kontaktovat doktora Ajayi na Viber / Whatsapp: +2347084887094 nebo e-mail: drajayi1990@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.