středa 18. května 2016

Beze snů | Osudu nelze uniknout



Středoškolačka Helen z ostrova Nantucket je polobohyní. Patří totiž k rase Následníků, k potomkům řeckých bohů, kteří mají mnohá nadpřirozená nadání, ale jejich životy poutají prastaré zákony a kletby. Jedním z největších prokletí jsou Furie, které nutí Následníky z různých rodů, aby se mezi sebou zabíjeli ve jménu dávné krevní msty. A Helen je zřejmě jediná, kdo si s Furiemi může poradit. Jen ona totiž dokáže sestupovat do podsvětí a hledat přízraky pomsty ve strašlivé říši pána mrtvých.

Neustálé cesty do pekla a naprostý spánkový deficit si ale brzy začnou vybírat svou daň. Helen je unavená, nemocná a ke všemu ještě zoufalá ze své zakázané lásky k dalšímu Následníkovi – Lucasovi. Když už se zdá, že za pátrání po Furiích dívka zaplatí tu nejvyšší daň, získává náhle v podsvětí pomocníka: tajemného a nádherného mladíka, potomka krásné Afrodity…


Helen jako poutník podsvětím ví, že láska je silnější než smrt. Ale je také silnější než prastaré kletby?

Druhé díly knižních sérií jsou začoravané - trošku jsem se bála, že toto "prokletí druhých dílů" bude platit i u těchto polobohů. Již v prvním díle jsem se však přesvědčila, že Josephine Angelini je skvělá autorka, která dokáže napsat poutavý příběh, který čtenářům z paměti jen tak nevymizí. Beze snů se pyšní nádhernou obálkou a skvělým hodnocením. Jak se kniha líbila mně? 

Nantucky byl celkem poklidný ostrov, na kterém se toho nikdy moc nedělo. Jenže všechno se po nastěhování početné rodinky Délosových změnilo. Helen zjistila, že je polobohem a od té doby jde všechno z kopce. Zjistila identitu své pravé matky a ta věc s osudem a Furiemi ji nijak neuklidňuje. V druhém díle se vydává do podsvětí, má zvláštní nadání - v noci se místo snů může dostat do podzemí a jako poutnice pátrat po Furiích, tří sestrách, které řídí osudy a krvelačnosti mezi rody polobohů.

Helen se v podzemí cítí opuštěně. Je toho na ni příliš. Večer se propadá do nicoty, ve které se nevyzná a přes den se snaží žít normálním životem. A to, že se s Lucasem musí denně vídávat ji v ničem nepodporuje. Aby zlomila kletbu, díky které nemůže Hektor ke své rodině, musí zabít Furie. Všechno je jinak než se na první pohled mohlo zdát. V podsvětí se objeví pohledný mladík, který jí chce pomoci - nestojí za tím však ještě něco jiného?

Autorka, jak už jsem zmiňovala, umí psát a svým postavám vždy vymyslí zajímavé charaktery a poutavou romantickou zápletku. V recenzi na první díl jsem psala, že jsem si nijak zvlášť neoblíbila Lucase - v tomto ohledu se moc věcí nezměnilo, akorát se více vzmužil a zjistil, že ho od Helen nic neudrží dál. Na scéně se objevil další kluk, Orion. Pohledný, zajímavý a trochu tajnůstkářský Následník, který pomáhá Helen v podsvětí. Milostný trojúhelník je na světě a já jsem velmi zvědavá, jak si s ním autorka poradí. 

Pokud máte rádi Trojské války a řeckou mytologii, jistě oceníte námět série Starcrossed. Zajímavá zápletka a plno nových věcí z řecké mytologie. Hlavní hrdinka je přesně ten typ, který je u čtenářů na pomezí nenávisti a něčím jako oblíbeností. Pokud si zvyknete na její dětinské uvažování a trochu jednodušší myšlenkové pochody, oblíbíte si ji. Jsem ráda, že ji autorka nechává dospět a tím konečně dostává i více rozumu a lepší rozhodovací schopnosti. 

Všechny mé očekávání se splnili a já jsem s druhým dílem více než spokojená. Dlouho jsem o jeho přečtení uvažovala a nelituji toho. Kniha navazoval přesně tam, kde první díl skončil, a proto jsem se nemusela prokousávat dlouhým úvodem bez akce. Autorka v průběhu psaní knih zdokonaluje své schopnosti, řekla bych, že druhý díl byl o chlup lépe napsaný než ten první. Více akce, napětí... ještě trochu lépe vykreslit ponurou atmosféru země mrtvých a všechno by bylo splněno.

Dost často jsem v recenzích četla srovnávání série Starcrossed s Percym či Bohy Olympu. Ano, některé podobnosti tu jsou - vlastně jen v bozích, ale to se s prominutím musí očekávat, pokud je kniha psána na motivy řecké mytologie. Je jasné, že si autorka nevymyslí nové bohy, kterým dá jinou moc a jinou historii. Četla jsem od Ricka obě již zmiňované knižní série a rozhodně bych k nim Starcrossed nepřirovnávala.

Překlad má na svědomí Jana Jašová, které velmi děkuji za dobře odvedenou práci. Přijde mi, že jsou překladatelé nedoceňováni, díky nim si můžeme knihy číst v našem jazyku a do jejich překladu musí dát kousek sebe. Další výhodou Beze snů a vlastně celé trilogie Starcrossed jsou povedené obálky. Čtenáři si jich zajisté všimnou na první pohled a nebojím se o nich říct, že jsou doopravdy přímo božské.

Sečteno a podtrženo: druhému dílu dávám 4,5 hvězdičky. Nejenže si to zaslouží, zasloužil by si i více, akorát si chci nechat v rezervě alespoň půl hvězdičky pro třetí díl, na který se chystám a mám od něj dost vysoká očekávání, snad všechny splní a bude se mi líbit!

5 komentářů:

  1. Bohužel jsem ještě neměla možnost se do série pustit, ale chystám se :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznám se, že o téhle sérii slyším asi úplně prvně, ale už samotný nápad mě moc zaujal a když jsme si pak přečetla podrobnější názor, myslím, že jí dám šanci :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  3. Z nějakého důvodu jsem odložila po pár stránkách už první díl. Ale když se na to dívám zpětně, spíše jsem neměla náladu zrovna na tohle čtení. Asi bych se k této sérii měla vrátit, dát jí druhou šanci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nálada dokáže dělat divy. Stalo se mi to již u pár knih... prostě jsem je rozečetla a pak odložila na dobu neurčitou. Ale rozhodně dej ještě sérii šanci! :)

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.