středa 15. července 2015

RC recenze: Skutečná láska

Skutečná láska
Thich Nhat Hanh
Metafora 
Goodreads 4.30 | Databáze knih 80%

Vlídnost, soucit, radost, svoboda... tohle všechno je láska. Ta skutečná.

Milovat a být milován. Kdo by po tom netoužil. Mnozí se ale domnívají, že je to jen nesplnitelný ideál. A přitom je to tak snadné.

Thich Nhat Hanh, buddhistický mnich a známý učitel duchovních pravd, nabízí jednoduchou metodu s ohromujícími výsledky.

Úplně stačí, když se naučíme být s plným uvědoměním v právě přítomném okamžiku. Soustředit se na vlastní dech a pak pronést jednu z manter. I ty jsou krásně prosté. Jako třeba tahle: „Má drahá, můj drahý, jsem tu pro tebe." A zázraky se začnou dít.


Skutečná láska není má první kniha od tohoto autora. Když jsem se pouštěla do čtení, věděla jsem, do čeho jdu. Byla jsem připravená na další skvostné dílo, jež mi bude dělat společnost v dlouhých chvílích. Nejenže námět zněl skvěle, ale pod těmito obálkami se mi podlamují kolena - jsou opravdu moc povedené! 

V každodenním životě používáme různé mantry. Stojíme ráno před zrcadlem a říkáme si, že to zvládneme. Jsme silní. Autor pojal knihu nevšedním způsobem, vložil do ní jeho myšlenky a budhistické ideály, jež by měli v lásce fungovat. Nemůžeme milovat, když svůj protějšek nepřijmeme. 

Mou matrou je obyčejné Zvládneš to! říkám si to vždy, když se cítím slabá či mám před velkou písemkou. Ve Skutečné lásce jde však o úplně jiný druh mantr. Autor klade důraz na pochopení a vnímání světa kolem sebe. Když nepřijmeme sebe a své okolí, jak můžeme přijmout milovanou osobu? 

Obálka se mi strašně líbí a je skvělé, že zatím všechny obálky u knih tohoto autora jsou od stejného tvůrce. Na stránky MgA. Martina Augustína se můžete podívat tady, stojí to za to! 

Popravdě ani nevím, čím si mě knihy tohoto typu dostaly. Nic nekončí, nic neumírá byla má první kniha - a zdaleka ne poslední - v tomto žánru. Četla jsem stránku za stránkou, kapitolu za kapitolou až jsem byla na konci a ani jsem pořádně nevěděla, co jsem si to vlastně přečetla. Knihy Thich Nhat Hanha mají zvláštní a jedinečné kouzlo. 

Komu bych knihu doporučila? Zejména lidem, co mají ráda filozofická díla a knihy napsané na podklady budhistické víry. Styl psaní je zvláštní, ale opravdu rychle si na to člověk zvykne. Nikdy bych do sebe neřekla, že se stanu fandou podobných knih. Chyba. Musela jsem to však nejdřív zkusit, než-li jsem posoudila jestli jsou filozofická díla mým šálkem kávy. 

Žádnou z knih tohoto autora jsem nehodnotila hvězdičkami a ani u Skutečné lásky tomu nebude jinak. Na závěr bych jen ráda řekla, že se mi kniha líbila a nelituji, že jsem si ji přečetla. Těším se na další autorovy knihy!

!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Metafora. Knihu si můžete zakoupit zde!

0 komentářů:

Okomentovat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.