středa 24. června 2015

Write to him/her!


Tento článek je spíše takovým návodem, jak a co napsat oblíbeným autorům. Každý to má však jinak, takže z mé strany to berte spíše jako inspiraci, ne něco, co byste měli dodržovat do posledního puntíku. 

Nejhorší na psaní dopisů či e-mailů zahraničním autorům je jazyková bariéra. Když jsem psala prvně jednomu autorovi, bála jsem se, že je vše špatně napsáno a nic z toho nedává smysl. Pravdou je, že autoři jsou velmi tolerantní a pokud rozumí, tak odpoví, jenže psát někomu s chybami... to není pěkná vizitka. 

Jak seženu e-mail či adresu? Stačí, když si na goodreads rozkliknete profily autorů, kde naleznete jejich internetové stránky. Někdy se stává, že e-mailovou adresu nenaleznete, ale nezoufejte, dost často tam bývají právě poštovní adresy. Myslím si, že dopis potěší autora více než-li pouhý e-mail

A teď něco málo k obsahu. 
  1. Je slušnost pozdravit a napsat něco málo o sobě (alespoň základní informace).
  2. Autorům můžete psát hned z několika důvodů - pochválit jim knihu nebo například napsat si o podepsané záložky. Jestliže si píšete o záložky, autora neznáte a nečetli jste žádnou knihu, nelžete mu. Není to hezké. Pokud píšete pochvalu a vyléváte si srdce, pište dle svého uvážení a od srdce. Zpětná vazba je pro autory důležitá. 
  3. Do dopisu či e-mailu můžete napsat vlastně úplně cokoliv. 
  4. Rozhodně se slušně rozlučte. 
K dopisu můžete například přiložit pěknou záložku nebo pár drobností, myslím si, že zahraniční autory to zajisté potěší. Hlavně si pamatujte, že pokud chcete záložky a posíláte dopis, nezapomeňte uvést svou adresu. Autoři nejsou jasnovidci. 

A teď nejdůležitější část. Jestli Vám autor neodpoví, nic si z toho nedělejte. Také se mi stává, že na e.mail odpoví jeden z deseti. Někdy autorům chodí e-maily do spamů nebo prostě neodepisují. Takový je život a musíme si na to zvyknout. Někteří autoři Vám mohou záložky či podepsanou knihu nabídnout i sami, ale buďte v e-mailech opravdu slušní. Přijde mi, že je nemístné autorům lhát - že se Vám kniha líbila, i když to není pravda a nejhorší je říci, že se Vám líbila, i když jste ji nečetli. Sice to autoři nepoznají, ale to nemění nic na tom, že je to nečestné. 

Jak už jsem psala v úvodu, neberte všechno, co jste si teď přečetli tak vážně. Je fajn psát si s autory a dá Vám to mnoho nových a velmi užitečných zkušeností. Takže vezměte do ruky papír s tužkou a začněte psát! Čím dříve, tím lépe.

Na závěr malinká drobnost - nepřekládejte celé věty v googlu! Stává se, že mnohdy nedávají v angličtině smysl a je lepší přeložit si pouze slovíčko. V angličtině nejsem až tak zdatná, ale myslím si, že na napsání e-mailu nebo dopisu mé schopnosti stačí, takže se nebojte autory oslovit! 

13 komentářů:

  1. Já jsem ještě žádnému spisovateli nenapsala, ale už o tom dlouhou dobu přemýšlím. A tohle byl jako osud, že jsem narazila zrovna na článek, kde o tom píšeš. :D Takže už jsem rozhodnutá, díky! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek! Doufám, že se tak víc lidí odváží napsat autorům. Já ten pocit úplně zbožňuju (samozřejmě nejvíc, když odepíšou). Nic se nevyrovná tomu, když víš, že ten člověk strávil svůj volnej čas tím, že si přečetl tvůj mail a dokonce na něj i odepsal. Dopisy jsem zatím osobně nezkoušela, ale určitě se k tomu časem dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, ten pocit je nezapomenutelný :3 ♥ Hlavně když jde o opravdu oblíbeného autora!

      Vymazat
  3. Absolútne ďakujem za takýto článok!!! :3 Už dlhšiu dobu premýšľam nad dopismi pre zahraničných autorov, len som nejako ešte nenabrala odvahu a ani nevedela, ako to zosúladiť.
    Ešte raz vďaka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tenhle tvůj článek mě docela inspiroval k tomu, abych co nejdřív svému oblíbenému autorovi napsala... :D Mám to v plánu už pěkně dlouho, ale vždycky se mi to tak nějak vytratí z hlavy. Nejdivnější je uvědomit si, že i ti spisovatelé jsou lidi, stejně jako my. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že na to nezapomeneš a konečně nějakému autorovi napíšeš! :D Stojí to za to...
      Máš pravdu, je to divné :D :D

      Vymazat
  5. Moc hezký článek,
    já takhle psala dopis dvěma hercům, ale bohužel se mi žádné odpovědi nedostalo, ale tak snad to někdy vyjde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psát hercům? To jsem nezkoušela, ale zní to senzačně :D

      Vymazat
  6. Skvělý článek. Já si nemyslím, že jsem v angličtině natolik dobrá, abych napsala nějakému zahraničnímu spisovateli, ale snad někdy v budoucnu se odhodlám napsat. Jinak fakt super článek, který určitě spousta lidem, kteří chtějí napsat a bojí se (stejně jako já:D) pomůže. Myslím si, že až se odhodlám konečně napsat, tak se vrátím zpátky právě k tomuto článku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to potěší^^
      Ale rozhodně se neboj někomu napsat, i kdybys tam měla chyby, oni ti budou rozumět a jak jsem říkala, autoři jsou za zpětnou vazbu rádi :))

      Vymazat
  7. Nestala by ses mým osobním tlumočníkem a pomohla mi na začátek s jedním dopisem? :) Zatím jsem psala jen maily a po odeslání jsem vždycky našla hromadu chyb. A to to po sobě kontroluju minimálně pětkrát, než zmáčknu tlačítko odeslat. Tvůj článek je skutečně přínosný, jsem ráda, že někoho zase napadlo něco takového sepsat, i když tuším, že tentokrát s návrhem přišla nějaká čtenářka, nepletu-li se. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobním tlumočníkem, to zní dobře :D Ale spíš bych ti s něčím poradila, než-li ti překládala celé texty, je důležité, aby ses to naučila sama :) Zkontrolovat či poradit však mohu a když mi něco pošleš na e-mail, mrknu na to!

      Vymazat
  8. Nestala by ses mým osobním tlumočníkem a pomohla mi na začátek s jedním dopisem? :) Zatím jsem psala jen maily a po odeslání jsem vždycky našla hromadu chyb. A to to po sobě kontroluju minimálně pětkrát, než zmáčknu tlačítko odeslat. Tvůj článek je skutečně přínosný, jsem ráda, že někoho zase napadlo něco takového sepsat, i když tuším, že tentokrát s návrhem přišla nějaká čtenářka, nepletu-li se. :D

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.