pátek 5. září 2014

Recenze: Skylark - V podsvětí (2#)

V podsvětí
V podsvětí 
Skylark 2#
Meagan Spooner
CooBoo
Dystopie
Goodreads 3.95

Linda Ainsleyová byla nucená prchnout z domova, z města, které od okolní zpustošené krajiny odděluje energetická zeď, a od té doby touží po jediném – najít svého bratra Badyána. Už ji unavuje věčně utíkat a žít ve strachu a věří, že právě Badyán to může zastavit. Pátrání po něm ji zavede do podzemního města Léthé. Města, které sužují obavy z jeho zakladatele, záhadného Prométhea, a místní pořádkové služby. Aby se Linda dozvěděla pravdu o tom, co se stalo s jejím bratrem, musí se Prométheovi postavit. Vypořádat se s vlastním strachem se už naučila, dokáže se ale vypořádat i s pravdou, kterou chce znát?

Hlavní hrdinka Linda pokračuje v hledání svého bratra a tentokrát ji osud zavede do podzemí, kde se rozprostírá obrovská říše, která je pod vedením Prométhea. Obnovitelní jsou zde schováváni, ale pokud se o nich zjistí, většinou se vypaří ze světa a jako by ani neexistovali. Svět tam dole je krutý a nevyzpytatelný, zvládne to Linda?

Její bratr Badyán za sebou nechal stopy. Některé Lindě pomohli dopracovat se až do podzemí, kde na chvilku ztratila stopu, ale proč ji najednou obnovitelní považují za někoho, kdo by ji mohl osvobodit? Badyán nechal v podzemí deník s obrázky Lindy a šiframi, kterým nikdo nikdy nerozuměl. Linda však ví, jak na to a pokusí se udělat všechno proto, aby pomstila svého bratra a pomohla obnovitelným. 

Dokonce i když jsem na to slovo jen pomyslela, udělalo se mi z něho zle. Odvlekli. 
str. 75

Na výpravě bude Lindě dělat společnost Veronika - tu však brzy unesou do podzemí, kam se ji Linda vydá najít, Oren - jediný člověk, který je schopen ji následovat až do horoucích pekel a nakonec Bzučilka, její věrná společnice jež ji dokáže varovat a leckdy i zachránit holou kůži. 

Autorce se povedlo vymyslet skvělý svět plný nástrah a nebezpečí číhající na každém rohu. Dystopické knihy jsou teď na každém rohu a ne všechny z nich se mohou chlubit svou jedinečností a originalitou. Tím série Skylark vyčnívá, je originální, jedinečnou a hlavně oblíbenou. Takže všem, kdo ji ještě nečetli to vřele doporučuji, nebudete litovat. 


Bzučilka však nebyla k zodpovídání tak nejasných důvodů naprogramovaná, a tak mi nemohla odpovědět.
str. 255

Kdybych měla popsat knihu třemi slovy, byly by to určitě tato: JEDINEČNÁ, ÚŽASNÁ, ŠOKUJÍCÍ. Líbí se mi zápletka celé série a nemůžu se už dočkat ne třetí díl, který vyjde doufejme brzy, protože jinak se tu zblázním. Ten konec byl nečekaný a já jsem nestačila zírat co se děje. Jedinou maličkostí bylo to, že jsem největší surprise celé knihy´věděla. Občas mám v povaze, že prohlédnu překvapení a u téhle knihy tomu nebylo jinak. Ale i přesto se mi velmi líbila!

Linda je jedna z mála knižních hrdinek, která se mi líbila hned od začátku a nepřišla mi jako totálně blbý tvor bez mozku. Oren je moje zlatíčko, na které nedám dopustit a i přes jeho temnou stránku ho mám strašně ráda a někdy mě mrzí, že v knize nemá tolik prostoru, jak bych si přestavovala, ale jsem vděčná za každou kapitolu s ním. 


Třeštila jsem na něj oči, fascinovalo mě šílenství v jeho pohledu upřeném na něco, co bylo nám ostatním skryté - jakousi vizi zvráceného ráje, o který usiloval. 
str. 290 

Moje hodnocení? Myslím si, že zrovna tím nepřekvapím, protože knihu v recenzi jenom vychvaluji a nepíšu o záporných stránkách. Proč? Protože kniha žádné takové stránky prostě nemá! Takže shrnutí: Knížka je jedna z nejlepších dystopií, doporučuji všem, I'm in love with Oren, chci další díl! :D

1 komentář:

  1. Naprosto souhlasím a jsem ráda, že je někdo další kdo je z téhle série nadšený jako já :). Taky doufám, že třetí díl vyjde brzo :)).

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.