středa 4. června 2014

RC recenze: Dopis z lásky

„Pokud pochopíme, že Země je živoucí bytost," říká autor, „dokážeme se uzdravit a dokážeme uzdravit i samu Zemi. ... Jestliže budete schopni pohlížet na vlastní tělo jako na zázrak, budete vnímat jako zázrak i Zemi a tělo Země se začne uzdravovat."


Co jsme zač a proč žijeme zrovna na planetě Zemi? Kde se vzal život.... jde opravdu všechno vysvětlit vědou? Tyto otázky jsem si kladla už několikrát a odpovědí jsem se bála, protože nemusí být nejrůžovější. Dopis z lásky je úžasné dílko z pera ještě úžasnějšího autora, který poukazuje na to, že Země a všechno na ni je živé.

Po knize Nic nekončí, nic neumírá jsem si do to-read listu zařadila i knihu Dopis z lásky, který měl brzy vyjít. Čekala jsem další strhující knihu s budhistickými prvky a slovy, které jsem nikdy v životě neslyšela. Thich Nhat Hanh je geniální autor, a i když mě život na Zemi nikdy moc nezajímal, knihu jsem si užila.

Venku krásně svítí sluníčko, ptáčci si prozpěvují a lidé sedí u televizí či počítačů. Kam tento svět spěje? Lidé raději  tráví čas u moderních technologiích místo toho, aby se šli projít někam do přírody. V dnešní době lidé už moc nevnímají své okolí a raději prchají do velkoměst, kde je zkažené ovzduší a od přírody to má celkem daleko.

Obálka je jak jinak než úžasná a o dost lepší než originální! Líbí se mi její design a sladění do červené barvy. Je sice podobná jako u knihy Nic nekončí, nic neumí, ale aspoň si lidé domyslí, že tyto dvě geniální knihy patří stejnému autorovi.

Berete Zemi jako takovou? Vnímáte její existenci nebo se jen snažíte žít na plno? Každý to má jinak a odvíjí se to také díky náboženství, kterých je na světe spousty. Přes všechny naše rozdíly ba každý měl vnímat Zemi jako svou Matku, která mu umožnila žít na této planetě.

I když jsem četla už dvě filozofická díla, pořád si nemyslím, že by to už patřilo k mým oblíbeným žánrům. Popravdě se bojím pouštět se do takových děl od jiných autorů a můj strach je oprávněný - každý spisovatel má jiný styl psaní a já se bojím toho, že by mi pohled na filosofii mohl nějakým způsobem znechutit.

Komu bych knihu doporučila? Všem. Nemyslím si, že tento žánr má nějak specificky omezen věk čtenářů a všechny, koho baví téma Země nebo se pouze zajímá o ekologii, mohl by knihu vzít jako příjemné zpestření jednoho odpoledne.

S hodnocením jsem tu na slepém bodě, přesně jak u předchozí autorovi knihy. Hodnotit takové dílo hvězdičkami mi přijde nefér, protože někomu se kniha líbit bude, druhému zase ne. Je to podle chuti - 100 lidí, 100 chutí. Ale jedno vám můžu říct jistě. Kniha se mi velmi líbila a já doufám, že nakladatelství Metafora vydá další knihy od toho geniálního autora.

Za poskytnutí knihy na recenze děkuji nakladatelství Metafora. Knihu si můžete zakoupit zde!

2 komentáře:

  1. Moc krásná obálka, ale nemyslím si, že by se mi kniha mohla líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. S obálkou souhlasím, je úžasná! :) Ale váhám, jestli si mám knihu přečíst, ještě si to rozmyslím. :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.