pondělí 13. května 2013

RC recenze: Kranténa- Samotáři

Samotáři (Karanténa, #1)
Název: Samotáři
Série: Karanténa
Díl: 1
Autoři: Lex Thomas
Překladatelka: Daniela Klečková
Nakladatelství: Fortuna libri
Rok vydání: 2013
Počet stran: 382
Anotace:  Odmaturuj nebo zemři!

Byl to jen další obyčejný den na McKinleyho střední škole. Dokud školou neotřásl mohutný výbuch. Samotář David Thorpe se pokusil pomoci svému učiteli angličtiny. Ten mu však zemřel přímo před očima. A to byl jen začátek.

McKinleyho střední škola se změnila v nejhorší noční můru. Všichni studenti jsou napadeni virem, který je pro dospělé smrtelný. Škola je v karanténě pod dohledem armády. Všichni učitelé jsou mrtví. Z nevinných skupinek studentů se vytvořily násilné gangy. Bez nich není naděje na přežití. David nemá svůj gang. Má jen mladšího bratra Willa a s ním stojí proti celé škole.



Děj…
imagePonořte se do světa, ve kterém vládnou Borci. Lidé se perou o jídlo a jen ti nejlepší přežijí. Nikdo nemůže do školy a nikdo ven. Vládne tam chaos, špína a mrtví učitelé jsou narváni ve skříňkách. Infekce se rozšířila po celé škole, ale působí pouze na dospělé. Studenti jsou mimo ohrožení-zatím-ale nesmí opustit školu, aby se infekce nerozšířila po světě.

Davidovi se zhroutil svět před očima. Nejdříve mu umřela matka, a když se utápěl v bolesti, jeho holka byla jediná, kdo mu pomáhal. Když se o ní však dozví, že ho podváděla s jeho bývalým kamarádem s fotbalového týmu, neudrží se a Samovi jednu uštědří. Po prázdninách jde s bratrem Willem do školy, kde jim přímo před očima umře učitel. Potom se jedno křídlo budovy zřítí a celá škola je pokryta plachtou.

Všichni dospělí umřeli, nastrkali se do skříněk a oblepili izolepou, aby jejich rozkládající těla nepáchli. Studenti se začali dělit na gangy. Vláda jim po delší době oznámila, že budou moct odejít, ale to až budou plnoletí a jeden přístroj, který je ve škole, to povolí. Zásoby s jídlem se sypou na dvůr a jen gangy se můžou prát o jídlo. Odpadlíci žebrají, kradou, smlouvají a vyměňují.  Z Davida se stala pradlena, která se stará o mladšího brášku a jen taktak přežívají.

Tohle není kniha plná romantiky a dokonce ani paranormálních jevů. Jde o vědecký výzkum, který byl testovaný na jednom člověku, který utekl do školy a virus rozšířil.  Školu odřízli od okolního světa a nechali všechny ty studenty bez dohledu dospělého soupeřit o život. Silnější přežije a slabší pravděpodobně zemře.
Odpadlíci chtěli svůj gang, chtěli mít stejná pravidla jako ostatní. Když se stal jejich vůdcem David, začali si říkat Samotáři. Už to nebyli odpadlíci, kteří žebrali a krčili se v rohu před ostatními. Byl to gang, který se dokonce nebál ani Borců.

Autoři…
LEX THOMAS je pseudonym autorského dua, které tvoří Lex Hrabe a Thomas Voorhies. Lex s Thomasem se potkali v spisovatelském kroužku v Los Angeles. Jejich přátelství se rozvinulo, když se pokoušeli jeden druhého ohromit ukázkami z bizardních filmů. V roce 2005 spolu začali psát scénáře.  Karanténa: Samotáři je jejich první román.

Můj názor…
Do poloviny knihy jsem se nudila. Bylo to zajímavé čtení, které mě bavilo, ale ze začátku mi tam chyběl ten šmrnc. Když jsem se dostala do poloviny, knihu jsem dočetla na posezení. Dostalo to spád a akcí byla narvaná snad každá stránka. Boj o život na střední škole bez superschopností  mě bavil a já jsem ráda, že jsem se ke knize dostala.

Líbí se mi nápad. Škola plná studentů, kteří se rozdělí na gangy. Lidé přežívají díky spojenectvím a někteří zacházejí až na okraje svých důstojností. Za normálních podmínek by to neudělali, ale tahle situace je k tomu přinutila. Prošení na kolenou o jídlo nebo přijetí do gangu se stalo něčí každodenní rutinou.

„Stejně originální jako Hunger games“ – Ano! S tímhle stoprocentně souhlasím. Bylo to originální, čtivé a napínavé. Nepodobalo se to žádné knize, kterou jsem doposud četla.  Na to, že je to prvotina dua dvou autorů, je to vážně dobré.

Obálka je zajímavá a na první pohled zaujme. Kdybych ji viděla v knihkupectví, určitě bych se na ni musela podívat z blízka, protože je na ní tolik detailů. Dvě postavy ve dveřích nejspíš představují Willa a Davida. Místnost vypadá jako učebna chemie, převrácená vzhůru nohama. Obálka na mě působí chaoticky, ale líbí se mi.

David mi byl od začátku sympatický a také jsem ho zprvu litovala. Měl toho dost a když se zavřela škola, jeho bratr Will mu to neusnadňoval. Choval se jako typický teenager, který prochází pubertou. Sama nemám ráda už protože přebral Davidovi holku, Hilary. A potom si to u mě pokazil ještě víc, když chtěl Davida zabít. Luce je bývalá kráska, která byla ze svého gangu vyhozená. David a Will (hlavně Will) se nad ní slitovali a pomohli ji v nesnázích. V knize se mihlo hodně postav, ať už těch dobrých nebo zlých.

Gangy. Jak jednoduchý, ale velmi povedený námět na knihu.  Freakové, Samotáři, Nerdové, Děvky, Skejťáci a Geekové + Borci a Děvky, kteří spolu spolupracovali a byli hlavou celé školy. U některých názvů a popisů v knize jsem se opravdu smála. Když na začátku řekla jedna holka o lidech s červenou hlavou, že vypadají jako použitý tampón, neubránila jsem se hlasitému smíchu.

Ten konec. Vraždila bych pro další díl! Vážně to musela skončit takhle? Kdy že to má vyjít druhý díl? Vážně ho potřebuji! Ani neumím popsat, jak se mi kniha líbila. Od druhé poloviny jsem hltala stránku za stránkou a byla zvědavá na konec. A BUM! Neměla jsem to dělat, protože jsem hrozně zvědavá, jak to skončí.  Knize dávám 4,5 hvězdičky. 

Za poskytnutí RC děkuji nakladatelství Fortuna libri.
Knihu můžete zakoupit zde. 


Zdroje:

5 komentářů:

  1. Jak mi tahle kniha vůbec mohla uniknout?! Zní naprosto skvěle a přímo pro mě! Díky za recenzi, teď abych si na ní našla peníze a čas :D

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha je naprosto skvělá, právě jsem ji dočetla
    Mimochodem pořádám soutěž o Espressologii a Zář, tak kdo má zájem tak jukněte http://calm-of-books.blogspot.cz/2013/05/kvetnova-soutez-o-knihy.html

    OdpovědětVymazat
  3. úžasná recenze na úžasnou knihu :D

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.