neděle 30. prosince 2012

ten, kdo stojí v koutě

Ten, kdo stojí v koutě
Stephen Chbosky
Brio
Goodreads 4.20

Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít.
Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše - máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně.
V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.
Moje hodnocení obálky: 3/5
Moje hodnocení: 5/5


Moje první věta po dočtení knihy: Wow, nic takového jsem ještě nikdy nečetla!

_1348441327_large
Charlie je trochu problémový kluk, který neměl zrovna nejlepší dětství.  Vyrůstá v rodině ještě se starším bratrem a sestrou. Jeho bratr je dobrý ve fotbale a jeho sestra je chytrá. On je brán pouze jako Charlie, jejich mladší sourozenec.  Jeho teta Helen, kterou měl moc rád, umřela a jeho kamarád Michael taky. Tyto dvě události ho provázejí už dlouhou dobu a pořád si je něčím připomíná.  Jeho první den na střední škole. Bojí se toho, co ho čeká. Noví lidé, noví učitelé, nové prostředí a spoustu z toho nezná. 

Kniha je psaná formou dopisů, které Charlie píše jednomu člověku, ale snaží se být v anonymitě. Popisuje svůj život tak, jak jde. Pořád se piplá v minulosti a vzpomíná na tetu Helen a Michaela. On je Charlie trochu něco jako Einstein. Je hodně chytrý a ve škole má dobré známky. Také si získá dva nejlepší kamarády, ale do jednoho z nich ze zamiluje.  Je to opravdu smutná, ale zároveň vtipná kniha.  Kniha je rozdělena na čtyři části, ale dá se říct, že je to podobné jako kapitoly. Příběh pořád pokračuje dál a nemění se. 

Proč zrovna název "ten, kdo stojí v koutě"? To mě také zajímalo, ale doufala jsem, že se to v knize vysvětlí a doufala jsem dobře.  Když byl jednou Charlie se Sam a Patrickem na oslavě, řekl jeden kluk o Charliemu, že on je ten, kdo stojí v koutě, protože ví spoustu věcí, které nemůže leda tak někde vyzvonit.

Tumblr_mfllvltj2k1qkj574o1_500_large
Kniha je velmi pěkně napsaná a dobře se četla. Hrozně rychle mi to utíkalo a ani jsem si neuvědomovala, že ji budu mít skoro už přečtenou. Tahle kniha mě dostala. Je opravdu hodně na psychiku a podle mě to bylo hlavně Charliem. Psal o celém svém životě a vyprávěl i svoje vzpomínky z dětství a o své ségře, bratrovi, Sam i Patrickovi.  Tuhle knihu si určitě zase někdy ráda přečtu. 

Patricka jsem si také hodně oblíbila, ale ze začátku bych to do něj neřekla. On je totiž gay a bylo tam i popisováno, jak se jeho vztah s klukem rozvíjel.  Bylo to hrozně dojemné a sladké!  Sam jsem si představovala jako ve filmu o kterém jsem tedy jenom slyšela od kamarádky. A to co jsem slyšela se neskutečně podobalo knize. Je pěkné, že může být i film, který se opravdu drží knižní předlohy a není natočen pouze na námět knihy. 


Tumblr_mft785qdij1rsm53yo1_1280_large
Charlieho učitel angličtiny  Bill mu dává zvláštní domácí úkoly. Nemám na mysli přepisování školních řádů nebo něco takového, ale dává mu knihy, které chce aby si přečetl a napsal o nich esej. Jemu však přijde divné přečíst knihu pouze jednou takže ji někdy přečte i víckrát a každá se mu líbí. Bill je z něj vedle, protože Charlie je opravdu hodně chytrý. 

Obálka je zajímavá a mě se hrozně líbí ta zelená. Je výrazná a obálku to dělá zajímavější. Jen ten obrázek v horním rohu knihy.... dobře řekněme, že i s ním se mi ta obálky líbí. Je jednoduchá a okouzlující. Také se liší od ostatních, takže když budete v knihkupectví určitě se na ní podíváte. Obálce dávám 3 hvězdičky. 


Kniha se mi opravdu hodně líbila a udělala na mě dojem jako žádná jiná. Je pravda, že ke knize bych se asi nedostala kdybych ji neměla jako RC, protože jsem o ní pouze slyšela a nepřišlo mi to jako něco extra, ale po dočtení mám opravdu jiný názor. Knize dávám 5 hvězdiček a vůbec toho nelituji, protože ona si je zaslouží.

!Chtěla bych tímto poděkovat Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.Knihu si můžete objednat zde!

6 komentářů:

  1. Vypadá to docela zajímavě :) Ani jsem o tom nikdy dřív neslyšela :)

    OdpovědětVymazat
  2. o knize jsem nikdy neslyšela ale vypadá opravdu lákavě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Právě ji čtu a je opravdu úžasná :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na knihu se chystám (čti *začínám číst nejpozději zítra*) a podle všeho se mám vážně na co těšit. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha je úžasná, naozaj sa vydarila 8)
    Pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám shlédnuto a jsem zamilovaná. Knihu mám v angličtině a taky jsem se na ni už vrhla. Skvělé! :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.