neděle 22. ledna 2023

Z krve a popela | Do ponurého světa z pera Jennifer L. Armentrout se sklenkou vína

 Goodreads 4.28 | Databáze knih 84 % | ČBDB 90 %

Poppy byla už od narození vyvolena, aby svět přivedla do nové éry, a její život tak nikdy nepatřil jen jí. Na ramenou jí teď lží budoucnost celého království, sama však neví, zda o to vůbec stojí. A když do jejího života vstoupí zlatooký strážce Hawke, který má zajistit její Povznesení, Poppyin osud a povinnosti se propletou s jejími touhami a potřebami. Poppy začne zpochybňovat vše, v co kdy věřila a Hawke ji uvede v pokušení vyzkoušet zakázané. 

Od Jennifer L. Armentrout jsem v minulosti četla celou řadu knih. Ať už se jedná o její sérii Lux s mimozemšťany nebo sérii Wait For You. Z krve a popela mě lákalo hned z několika důvodů. Prvním je relativně vysoké hodnocení na Goodreads a druhým námět. Ano, anotace nezní bůh-ví-jak originálně a obsahuje několik typických prvků pro fantasy knihy tohoto žánru. Hlavní hrdinka, která je nějakým způsobem speciální/vyvolená a slibná romantická zápletka s tajemným hlavním hrdinou. Jak se říká, zakázané ovoce chutná nejlépe a ještě před tím, než jsem se do knihy pustila, mi bylo jasné, že tohle bude jízda. 

Poppy, naše hlavní hrdinka, je vyvolenou a celý její život je jí diktováno, co má dělat, kde má být, co nesmí a co musí. Vzpurný charakter jí však nechybí a proto se sem tam vzchopí a udělá něco zakázaného. Třeba to, že v noci uteče a navštíví Rudou Perlu. Zahalená v masce se schová v pokoji, kde potkává jejího budoucího osobního strážce Hawka. Toto setkání odstartuje celý děj knihy, ve kterém se lépe seznamujeme s hlavními hrdiny a novým světem , do kterého autorka svůj příběh zasadila. 

Ze začátku jsem měla problém se do knihy začíst, děj se táhl, postavy mi nepřišly moc zajímavé a krom slibného hodnocení jsem nevěděla, proč u knihy zůstávat. Jediné, co to chtělo, byla trpělivost - příběh se rozjel a od druhé poloviny jsem knihu nedala z ruky. S ohledem na autorčiny předchozí knihy není moc překvapující, že ani v této sérii nechyběly pasáže odpovídající spíše knize z červené knihovničky. V knize se objevuje mnoho postav, některé jsou pro děj přínosné, jiné mu jen dodávají atmosféru. Popisy událostí, charakterů a celého světa se mi opět v podání Jennifer L. Armentrout líbily. 

Až půjdeš příště na Výšinu, obuj si pořádné boty a tepleji se obleč. Ty střevíčky by mohly být tvoje smrt a ta noční košile... zase moje. 

U čtení knih si ráda dopřeju pohodu a to jde ruku v ruce například s kávou. Nebo s vínem. Pro někoho možná zvláštní kombinace, ale jak se říká, sto lidí, sto chutí. S knihami raději raději trávím večer a sklenka červeného vína z vinařství De Falco od Víno od Bodláků byla jasná volba. Strávila jsem tak několik hezkých večerů ve společnosti našich dvou hrdinů. I přes to, že v knize nechyběla akce, doufám, že v dalších dílech se děj rozjede rychleji. Dynamika mezi Poppy a Hawkem byla velmi hezky popsána, avšak mi sem tam přišlo, že se postavy chovají nelogicky a některá jejich rozhodnutí nebo činy nedávají moc smysl. 

Z krve a popela hodnotím kladně. Autorka nezklamala a prvním dílem nasadila celkem vysokou laťku ostatním dílům v sérii (kterých je plánovaných 6). Za trochu pomalejší rozjezd a ne tak úplně nečekané rozuzlení si ode mě kniha odnáší 4 hvězdičky. A na další díly v sérii se moc těším. Dalším plusem celé série jsou dechberoucí obálky, které jsou barevně rozlišené, ale přesto všechny vystihují děj a na živo vypadají ještě o to lépe! 

Recenze byla napsána ve spolupráci s e-shopem Víno od Bodláků. Jejich rozmanitou nabídku naleznete zde

2 komentáře:

  1. Ahoj, knížka zní skvěle, trochu mi to připomíná Maassovou - námětem, ale tu já nějak odložila a už jsem nedočetla ani jednu z jejích sérií :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, já mám Sarah J. Maas celkem ráda, možná proto se mi líbilo i Z krve a popela :/

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.