úterý 20. října 2020

Strážce ztracených měst | Exillium


Sophie se postupně sžívá s elfím světem, do kterého přišla ze světa lidí. Po zdárném dokončení prvního roku studia na Foxfireské akademii a po zotavení z únosu, při kterém s Dexem téměř zemřeli, si naplno užívá prázdnin. Všechno se konečně zdá být v pořádku a Sophie dále rozvíjí své schopnosti při výcviku jediné samičky křídlorožce, Silveny. Ovšem její únosci jsou stále na svobodě. Sophie nachází nové stopy vedoucí k záhadné skupině Černá labuť, které ji vedou k vysvětlení mnoha nezodpovězených otázek. Je Sophie vytvořená za nějakým účelem? Jak je to se smrtí Jolie, dcery Gradyho a Edaline? A kdo jsou ve skutečnosti ti zlí? Aby našla odpověď na dlouho střežená tajemství a zachránila ty, na kterých jí nejvíce záleží, musí se znovu podrobit riziku. Proto je nutné, aby podnikla nebezpečnou cestu do nejtemnějších koutů světa, do Exillia.

První díl mě mile překvapil, Shannon Messenger umístila laťku vysoko a já byla zvědavá, zdali to i další díly ze série udrží nebo ještě lépe, překonají. Série Strážce ztracených měst pojednává o třináctileté Sophie, která vyrůstala ve světě lidí, i přes to, že tam tak úplně nepatří. V prvním díle jsme se seznamovali se světem bytostí, jako jsou elfové, gnómové, goblini či trollové. Tyto bytosti žijí odděleně od lidí a města v lidském světě jsou pro ně zakázána. Sophie se tedy ocitla ve svém pravém domově - ve kterém nikoho neznala, nevěděla, jak co funguje a už vůbec nechtěla věřit tomu, že je elf. Elfové mají různé schopnosti, někdo se narodí bez schopností, někdo jednu či dvě během svého života objeví. Sophie už ve svém mladičkém věku zvládala číst myšlenky ostatních lidí, díky fotografické paměti byla považována za génia a krom Telepata byla označena i za Infliktorku. 

Po únosu Sophie a Dexe, jejího kamaráda, je zachránila organizace Černá labuť, avšak nechali je v zakázaném městě na pospas osudu. I přes to, že se oba vrátili domů živí, Sophie dostala ochranku v podobě skřeta Sandora a musela slíbit, že přestane pátrat po podivné skupině, která s jejím narozením a jedinečností měla co dočinění. Její adoptivní rodiče ze světa elfů se před jejím návratem smířili se smrtí - a proto nechali vyrůst poutníka. To jsou stromy, které se po smrti elfů pomocí jejich DNA "vypěstují." Dexův byl skvělou kopií svého nositele, kdežto ten Sophiin... naprosto obyčejný. I když nevěděla, jak se ohledně svého poutníka cítit, nalezla tam další zprávu od Černé labuti. Náramek se šifrou. 

Ti, kteří putují, nejsou ztracení. 

(s. 63) 

Nerada bych Vám o ději prozradila více, protože si myslím, že celá série stojí za povšimnutí. Už jen to nadprůměrné hodnocení na Goodreads, které nejde pod 4.4 hvězdičky vypovídá o tom, jak úspěšná je série v zahraničí. Osobně jsem se do autorčina stylu psaní zamilovala a hltala každou stránku. Ano, jedná se o middle-grade fantasy, tudíž se nemusíte bát složitého (či "hard") fantasy světa s několika dějovými linkami. Strážce ztracených měst je milou, řekla bych až pohádkovou sérií, u které se skvěle odreagují děti i dospělí. 

Romantika? Začarovaný milostný trojúhelník, ze kterého není úniku? Kolem Sophie se motají vlastně tři mužští protagonisté, jenž byste mohli označit za potenciální nápadníky, avšak hlavním hrdince je teprve třináct let a autorka se k tomu tak i staví. Ve druhém díle naleznete drobet romantiky - spíše je tu kladen důraz na přátelství a rodinné vztahy. Abych pravdu řekla, nevím, koho mám raději. Jestli je to trochu praštěný Dex, telepat Fitz, srandičkář Keefe... nebo jestli mám raději vývoj vztahu mezi Sophii a jejími rodiči Gradym a Edaline. Hezky se mi četli i pasáže, kde Sophie komunikovala s křídlorožcem Silveny. Zkrátka řečeno, mám ráda všechny postavy a moc se těším na další díly. 

"Fajn, děcka, ty vaše sentimentální vzpomínky mě malinko dráždí. A k tomu, dámy a pánové, Fosterová začala lítat. A přitom si poblikávat. To bude jako dvá další super schopnost? Hele, a nechceš nějakou nechat i nám ostatním?" 

(s. 146) 

Proč Exillium? I když jsem Vám děj nastínila jen lehce, abych se vyhnula spoilerům, zapomněla jsem zmínit název knihy. Exillium je tajné a děsivé místo, do kterého se Sophie vypraví s Aldenem, aby našli odpovědi, co hledají. Ale víc si budete muset přečíst sami! Prokletí druhých dílu je tak nějak všeobecně známo, mnohdy jsou druhé díly brány jen jako "výplň" a často se v nich nic moc neděje. Toho se v podání Shannon Messenger vůbec bát nemusíte. Druhý díl je ještě o krapet lepší, než ten první. Můžete se těšit na nejedno dobrodružství, odhalování pravdy a napínavou zápletku. Sérii Vám vřele doporučuji. 

Do knihy jsem se začetla hned, i když mi chvilku trvalo, než jsem si vybavila děj první knihy a vzpomněla si na role různých postav. Prvnímu dílu (zde naleznete mou recenzi) jsem dala 4,5 hvězdička a já nemohu jinak, nežli dát druhému dílu Strážců ztracených měst plný počet, tedy 5 hvězdiček z 5. Jsem moc ráda, že nakladatelství Ocelot ponechává původní obálky, které lahodí mému oku. Děkuji za překlad a už se moc těším na pokračování. Stojí za to být trpělivý a počkat si (i když už mám nutkání sáhnout po sérii v originále, abych se dozvěděla více).

Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Ocelot v rámci spolupráce s knižním e-shopem Megaknihy.cz. 

Druhý díl Strážců ztracených měst si můžete zakoupit zde. 


Zatím je vydaných osm dílů, devátý je potvrzený, jen ještě nemá zveřejněnou obálku. 
Máme se na co těšit! 

4 komentáře:

  1. Krásná recenze, zrovna jsem dočetla jinou, taky pozitivní, a jsem ráda, že se shodujete. I hodnocení napříč knižními portály mi připadá vážně sympatické. No, měla bych dát sérii šanci, to rozhodně! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Doufám, že se k sérii dostaneš, stojí za to! :)

      Vymazat
    2. Kde najdu knížky konkrétně od 4 dílů dál

      Vymazat
  2. jestli najdu tisk knihy v češtině

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.