středa 14. října 2020

Obsese jménem FAE | Knižní tipy

Pokud jste na příspěvek klikli zejména ze zvědavosti, co jsou to ty FAE, tak já Vám to tedy povím... 

Hezky česky byste FAE přeložili jako víla (fairy), nicméně mnohdy je tento pojem širší a zahrnuje zvláštní magické stvoření, ne vždy klasické víly, na něž jsme zvyklí z filmů či dětských knih. Původ, kde se víly vzaly, není znám, avšak je součástí folkloru. Někteří víly popisují jako démony či anděly, jiní jako duchy přírody. Jedná se o magické bytosti s lidských vzhledem. Autoři moderní literatury berou víly trochu jako záporáky a s touto tématikou se v posledních letech roztrhl pytel. Kam se hrabou upíři, vlkodlaci nebo čarodějky, teď frčí víly. 

Pamatuji si, když jsem četla v roce 2013 Železného krále od Julie Kagawa - zamilovala jsem se do světa víl, jenže vzápětí na to byla zklamaná, že u nás vyšly pouze první dva díly. V té době jsem na tom s angličtinou nebyla nejlépe a postupem času série upadla v zapomnění. S vílami jsem se pak setkala až v sérii Mercedes Thomson či relativně nové sérii od Holly Black, jenž u nás vydalo nakladatelství CooBoo. 

Dalším krokem bylo objevení knižní skupiny na Facebooku s názvem "Fifty Shades of Fae" (ano, vážně něco takového existuje a ano, jsem součástí). Pokud čtete rádi v angličtině a chcete se zaměřit na víly, pak Vám tuto stránku doporučuji. Sama jsem tam narazila na spoustu knih, které bych si ráda přečetla. Dalším plusem této skupiny je, že se tam setkáte nejen se čtenáři, ale i samotnými autory! Nejsem na Facebooku moc aktivní, ale ráda brouzdám knižními skupinami - výběr je doopravdy veliký, proč se omezovat žánrem nebo motivem. 

Dala jsem dohromady pár sérií, které bych Vám ráda doporučila, pokud byste si rádi přečetli něco s vílí tématikou. 

The Iron Fey (v češtině první 2 díly, zbytek v angličtině) 

The Iron Fey sérii si pamatuji matně, přeci jen jsem první a druhý díl četla mezi lety 2012 a 2013. Avšak bych se k sérii jednou ráda vrátila a přečetla ji celou. Na Databázi knih má první díl 83%, což je slušné hodnocení. Na Goodreads jen 3.9, ale musím se s Vámi podělit o část recenze, která mne velmi zaujala: 

I loved every ingredient in this book:
2 cups of the magic of Narnia
3 tbsp of Alice in Wonderland-like fantasy
A dash of The Mortal Instruments' glamour and humor
And a huge heaping of Ms. Kagawa’s amazing story-telling ability and beautiful poetic writing.
(Michele at A Belle's Tales, 2011) 

No nezní to lákavě? Hned bych po sérii sáhla! 

Tangled Fae (pouze angličtina) 

Tangled Fae je jedna ze sérií, na kterou jsem narazila v knižní skupině Fifthy Shades of Fae. Hlavní hrdinka Alie Hunter je nebojácná a odhodlaná zachránit svou sestru ze světa víl. Zní to podobně jako předchozí série? Možná. Nicméně autorka Sarah K. L. Wilson zasadila příběh do smyšleného světa nezkaženého moderními technologiemi, dokonce ani elektřinou. Těšit se můžete na pořádnou dávku lstí, magie a velmi pohledného hlavního hrdiny - i když zde se tomu říká "glamour," tedy kouzlo, pod kterým se skrývá pravá podstata víl... a věřte mi, že není vůbec pěkná. 

Zamilujete se do světa, který nemá obdoby, ale také do hlavní hrdinky, se kterou budete sdílet všechny tajuplné a napínavé momenty! 

I hate beautiful people,” I said, prodding one of the goats with my finger to move his stubborn behind down the path. “They don’t bother being anything else. They aren’t funny or smart or wise or interesting – they’re just pretty because that’s all they need to be.

The Folk of the Air (v češtině) 


O Krutém princi jste zajisté slyšeli. Cooboo jej vydalo v roce 2018 a na zadní straně hlásá "Vítejte ve světě, kterému vládnou nelítostné víly!" Holly Black nasadila prvním dílem laťku hodně vysoko. Představila nám neokoukaný svět, ve kterém žije lidská dívka, Jude, jenž je naší hlavní hrdinkou, se kterou se osud nijak nemazlí. Víly jí dávají patřičně zabrat, aby poukázaly na to, že je Jude jiná, lidská... a křehká. Hlavní protagonista je princ Cardan, jež se zdá jako ta nejvíc nelítostná víla, se kterou jste se kdy setkali. Těšit se můžete na zajímavý příběh plný zvratů a trochu té romance, i když v této knize bych ji nazvala jako "bitter-sweet." 

Za mě jedna z nejlepších fantasy sérií, co jsem kdy četla, i když se mi třetí díl líbil z celé série nejméně. Na Krutého prince jsem psala recenzi, kterou si můžete přečíst zde

Dvůr trnů a růží (v češtině) 

Sarah J. Maas se v mém seznamu oblíbených autorů ocitla díky sérii Skleněný trůn, avšak ani Dvůr trnů a růží na tom není nikterak špatně. Pod rukama mi prošlo i mnoho recenzí a názorů, až jsem se divila, kolik lidí tuhle sérii vlastně nemá rádo. Osobně se ke knihám ráda vracím, zejména k hlavním protagonistům. Jak už je u Sarah známo, když si oblíbíte jednoho hlavního hrdinu, postaví vám do cesty dalšího, jehož budete milovat ještě víc! Děj v první knize je trochu pomalejší, autorka nám představuje svět a hlavní hrdiny, ale o to lepší jsou další dva díly, kde se dočkáte mnoha zvratů, lstí a nečekané romance. 

Autorka měla v plánu představit nám tři díly, nicméně už je jich naplánovaných 6. Ale nebojte se, že by autorka zbytečně protahovala děj, další knihy jsou určeny vedlejším postavám - a já se na ně strašně moc těším! ♥ 

“Rhysand stared at me for long enough that I faced him.
"Be glad of your human heart, Feyre. Pity those who don't feel anything at all.”


Četli jste nějakou z výše uvedených sérií? 
Máte nějakou vílí sérii, kterou byste mně a ostatním čtenářům rádi doporučili? 

3 komentáře:

  1. Četla jsem pouze Dvory a bohužel mě moc nechytly, nejvíce se mi líbila ta novela. Na wishlistu mám ale The Folk of the Air.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba tě osloví i další díly, které pojednávají o vedlejších postavách. :)
      The Folk of the Air rozhodně doporučuji!

      Vymazat
  2. Železného krála som čítala 1tku a veeelmi sa mi páčila a chcela som čítať aj ďalšie, ale ani po xy rokoch som sa k tomu nedostala. Toto je jedna zo sérií, ku ktorým sa ale chcem vrátiť.
    Krutého princa mám rozčítaného akurát, ale som len v polke 1. knihy, nejak som sa zasekla. Príbeh je super, len veľa postáv a detailov a musím dávať velmi pozor :D
    Inak som nikdy nebola velký fanúšík vílých sérií, ale občas ma zaujme anotácia či recenzia. Ono kým je tam mágia, moc a zlo, tak žeriem aj víly :D

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.