neděle 4. prosince 2016

Sladká pomsta | Zloděj ke zloději sedá


Adrianne, dcera vyhlášené hollywoodské krasavice a proslulého arabského šejka, žije pozoruhodný dvojí život. Všichni ji znají jako princeznu, lehkomyslnou moderní dívku, která přes den poletuje po dobročinných akcích a večer z jednoho luxusního večírku na druhý. Nikdo netuší, že právě ona je Stín, největší zloděj současnosti. Daří se jí to tajit, dokud se neobjeví jeden z nejtvrdších detektivů Interpolu Philip Chamberlain, v minulosti také sám pověstný zloděj. Muž se však dopustí jedné osudové chyby – podlehne Adrianninu kouzlu…

Nora Roberts je známou a uznávanou autorkou, jejíž knihy se překládají do spousty jazyků. Musím přiznat, že na Sladkou pomstu jsem se těšila a to proto, že je mou první od této autorky. Po přečtení anotace jsem si nebyla tak úplně jistá, do čeho se pouštím. Začátek knihy mě tedy dost překvapil, i když autorku obdivuji, jak dobře má všechno propojené a také si dala záležet na rozmanitém pozadí každé své postavy. 

Adrianne neměla šťastné dětství. Vyrůstala v zemi svého otce, který ji nenáviděl. A nenáviděl i její matku, jeho první ženu, která mu nebyla schopna porodit syna a po narození Adrianne mu bylo oznámeno, že jeho žena už nebude moci mít děti. V jeho zemi byl králem a to, co řekl, bylo zákonem. Uznávaná hollywoodská herečka a nejkrásnější žena na světě byla vlastním manželem znechucena, ale nemohl jen tak odejít a nechat svou dceru na pospas zemi a muži, ke kterým cítila tak silnou nenávist. 

Při výjezdu do Paříže se rozhodla utéct společně se svou dcerou. Tak se Addy dostala do New Yorku. Rozvod proběhl rychle, Abdu, otec Adrianne si oddychl, ale neposkytl jim nic. Žádné peníze a šperk, který daroval své ženě při svatbě,  Slunce a Měsíc zůstal u něj v Jaquiru. Phoebe se snažila znovu vyšplhat na vrchol, jenže Hollywood se změnil a ona také. 

Psychicky na tom byla Phoebe špatně, její život po svatbě s Adbem se od základů změnil a ani rozvod ji nepomohl, aby se navrátila do starých kolejí a začala žit normální život. Jenže už nebyla tou mladou a populární herečkou jako kdysi. Adriane musela podpořit svou matku a snažila se, aby se jí žilo dobře. Znamenalo to pro ni stát se špičkovým zlodějem, kterého se nikdy nepodařilo chytit. 

Philip nepoznal svého otce, ale i přesto jej nenáviděl. Zanechal je s matkou v bídě, a i když se je snažila udržet nad vodou, Philip se rozhodl, že jí pomůže. Vždy snil o pohodlném životě, ve kterém si nebude muset počítat drobné, aby si mohl koupit, co se mu zamane. V posledních letech spolupracuje s Interpolem, kdo by mohl chytit mazaného zloděje než-li zloděj sám? 

U knihy Sladká pomsta se mi nejvíce líbí nápaditost autorky, které vedla k velmi dobrému vzniku knihy o zlodějích.  Nemohu říci, že by kniha byla nepředvídatelná, každý si dá dvě a dvě dohromady a bude mu jasné kam přesně příběh směřuje. Ale i přes to měl své kouzlo a šarm, příběh jsem četla jedním dechem a těšila se na vývoj románku mezi Adrianne a Philipem.

Celkový design knihy je povedený. Překlad má na svědomí Božena Chovancová, která Sladkou pomstu přeložila v roce 1995, kdy u nás byla poprvé vydána. Avšak na rozdíl od původního vydání má verze od nakladatelsví Motto atraktivnější obálku, která na první pohled působí záhadně. 

Nora Roberts  (zkrácenina Eleanor Marie Robertson; vlastní jméno Elly Wilder)
→  narozena  10. října 1950 v Silver Springu v Marylandu
→  chodila do katolické školy 
→  její první kniha, Irský plnokrevník, vyšla v nakladatelství Silhouette v roce 1981
→  v roce 2007 se 4 její knihy dočkaly filmového zpracování
→  na svém kontě má více než dvě stě titulů
→  píše i pod pseudonymem J. D. Robb
http://www.noraroberts.com/

Komu bych knihu doporučila?  Pokud vám nevadí knihy odehrávajíce se ve dvacátých letech, které dobře popisují večírky bohatých lidí a hlavní hrdinka, která má dvě odlišné tváře, tak dejte Sladké pomstě šanci. Není to šálek čaje pro každého, ale věřím, že mnohým lidem vykouzlí příběh úsměv ve tváři.

Nora Roberts na mě udělala dojem, její kniha mi zpříjemnila dlouhé chvíle a já jí v budoucnu dám rozhodně další šanci. Hlavní hrdinka Adrianne byla sympatická ve všech ohledech, tedy až na její přehnanou nenávist můžu, za kterou mohl její otec. Philip naopak věděl, co chce a šel si za tím. Sladkou pomstu hodnotím velmi kladně a dávám jí pěkné 4 hvězdičky.

Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz
Knihu simůžete zakoupit zde

1 komentář:

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.