pondělí 5. září 2016

Will Grayson, Will Grayson | kamarády si člověk vybírat nemůže


Pokaždé, když jsem se pouštěla do knihy Johna Greena, po pár stránkách jsem jej odložila. I když je vychvalovaným autorem, mně jeho styl psaní nesedel. Na Willa Graysona jsem se však velmi těšila, anotace a recenze naznačovaly, že půjde o velmi zajímavou knihu, a tak jsem nečekala a pustila se do čtení. Bez očekávání. A po dočtení můžu jen doporučit, toto dílko zůstane v paměti každého - nejenom pro svou originalitu, ale hlavně střeštěnost a onen humor, který každý ocení. 

 Seznamte se s Willem Graysonem, který se potlouká životem a vzpomíná na moudra svého otce. "Wille, můžeš si vybírat kamarády a můžeš si vybírat z nosu holuby, ale nemůžeš vybírat holuby z nosu kamarádovy," - jenže tomu by věřil leda tak pitomec, protože mít za kamaráda Drobka Coopera není největší výhra v životě. Drobek je gay a každý den je zamilovaný do jiného kluka. Společně s Jane se vydávají na výlet, když v tom se stane něco nečekaného - komu se povede potkat kluka se stejným jménem v sexshopu. Pravděpodobnost této události je opravdu mizivá... 

Druhý (nebo první?) Will Grayson se nerad socializuje s ostatními vrstevníky. Krom Maury, která se ani tolik za kamarádku počítat nedá, si píše ještě s Izákem, jeho láskou. Jenže se s Izákem nikdy nepotkal, a tak si není úplně jistý, co je to za vztah. Když už si konečně domluví schůzku, neobjeví se. Místo toho potká Willa Graysona s Drobkem, který je celý žhavý z nové známosti. 

Mou nejoblíbenější postavou je - Drobek Cooper! Opravdu potlesk, protože postava s jeho charakterem mi ještě v žebříčku oblíbených postav chybí! Líbilo se mi jeho zapálení do všeho, do čeho se pustil. I když jeho názor na lásku byl trochu naivní, tak jsem se válela smíchem po zemi. Oba Willy jsem si taktéž zamilovala, každý byl jiný, a proto si nemohu vybrat "oblíbeného". Další skvělou postavou byla Jane, která se s Willem dobře doplňovala, ale přiznávám se, že mým shipem byl hlavně Drobek s Willem. 

Obálka paperbackového vydání od YOLI se mi líbí více než originální modré. Přijde mi, že má větší šmrnc a barva zaujme každého zvědavého čtenáře v knihkupectví. Celkový design i s překladem hodnotím kladně.

Sečteno a podtrženo: Will Grayson, Will Grayson je zajímavá kniha, která nesedne úplně každému, ale pokud nad čtením váháte, dejte jí šanci, třeba vás mile překvapí a stejně jako já si zamilujete Drobka. Kniha si ode mne odnáší pěkné 4 hvězdičky a vytýkám pouze její délku - to nemohla být delší?! Konec přišel velmi brzy a nečekaně!

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze! Moc se těším až si knihu přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem knížku četla asi před rokem a v angličtině. Byla to moje první anglická knížka a rozhodně to byla špatná volba ;) pořád se mi pletli oba Willové a celé to bylo nepřehledné. Teď na podzim jsem jí dala ještě šanci v češtině a moc se mi líbila... Moc pěkná recenze, vytáhla si z ní zrovna ten citát co se mi taky líbil :)

    OdpovědětVymazat
  3. Od Greena som čítala len dve kniha - Kam zmizla Aljaška a Na vine sú hviezdy... a aj túto by som si chcela prečítať lebo ako si povedala anotácia je skvelá a aj recenzie som čítala pochválne :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.