pondělí 21. března 2016

Vyvolená bohy | Smrtící dotyk



"Jsem dokonalá zbraň. Můj dotyk je smrtící."

Twylla je dívka vyvolená bohy. Je zosobněním božské dcery a jako taková je zaslíbená prince. Za svojí výjimečnost ale draze zaplaty: každý měsíc musí pozřít jed a pčinést tak důkat o svém božském postavení. Její dotyk je však pro obyčejného člověka smrtící. Twylla proto není běžným členem královského dvora. Je královninou popravčí. Každý měsíc navštěvuje vězení a přikládá své ruce na ty, kteří jsou odsouzení k smrti. Žije osaměle a izolovaně. Když ale nastoupí nový strážce, vše se změní. Spustí se kolotoč dvorských intrik, úkladů a vražd... 

Další kniha božské tématiky, řekla jsem si, když jsem ji poprvé spatřila. Velmi mile mě překvapilo, že od ostatních božských sérií se liší, je jiná a to ji dělá tak originální a nápaditou. Nejen obálka zaujme na první pohled, ale i anotace slibující svěží příběh plný intrik a napětí. Těšila jsem se co, mi kniha nabídne, slyšela jsem na ni pár rozporuplných názorů a hodnocení je víceméně průměrné.


Twylla není obyčejná dívka, vyroslata jako dcera pojídačky hříchů a ocitla se na královské dvoře, protože je  ztělesněná Daunen. Je zaslíbená princi Merekovi, ale před tím musí každé žně všem dokázat, že ji bohové stále stojí po boku - musí pozřít jed. Twylla je královnina popravčí. Její dotyk je smrtící a každý, kdo je na smrt, prosí o oprátku. Všechno je mnohem příjemnější než její dotyk. Po svém boku musí mít Twylla dva strážné, kteří ji všude doprovází. Dorin je jejím strážným už dlouho a pro Twyllu je nepředstavitelné, aby s ní byl někdo jiný. Jenže v pozici druhého strážce se vystřídala už tolik lidí, že pro ni není novinkou, aby přišel někdo nový.Lief je ale jiný než ostatní a toho si všimne ihned. Nejenže je to cizinec, ale také se k ní chová jinak... jako k obyčejnému člověku.

Myslím si, že autorka mohla z námětu vyždímat více napětí a trochu víc se pohrát s knižní zápletkou, která ze začátku dost pokulhávala a většina pasáží byla o ničem. Avšak v druhé polovině knihy se všechno rozjelo a já se nestačila divit, když jsem dočetla epilog. Rozuzlení a vlastně celý závěr byly moc hezky vykreslesleny. Twylla, jakožto hlavní hrdinka, byla dost naivní a ze začátku se pouze modlila a řešila svoje milostné trable. Princ Merek, její snoubenec, se konečně po několika lunách vrátil na hrad a chtěl se s Twyllou zblížit. Jenže její nový strážce Lief se nenechal jentak odbbít. Snažil se s ní kamarádit a opovážil se k ní přiblížit, což pro ni bylo nové, vždycky se jí všichni snažili vyhnnout.

Knihy jsem si všimla kvůli nápadidé obálce, na které se grafici museli pořádně vyřádit. Líbí se mi, jak je propojená s dějem a na první pohled rozhodně upoutá pozornost. Taktéž se mi po grafické stránce líbí začátky kapitol, což zpříjemní čtení a knihu to udělá ještě o něco zajímavější. Dalším plusem ode mne je, že na hřbetu knihy není žádný štítek ohlašující knihu YA žánru.   Překladatelka Romana Bičíková odvedla skvělou práci, při čtení jsem nenarazila na věty, které by nedávaly smysl. Celkově na mě kniha po těchto stránkách udělala dobrý dojem.

Komu bych Smrtící dotyk doporučila? Pokud hledáte oddychovou knihu, která je podaná originálním stylem, tak je právě tohle to pravé pro Vám! Ale nesmíte čekat akci a napětí od první až do poslední strany. První polovina je co se děje týká o něco slabší, to autorka však v té druhé dohnala. Příběh je zasazen do minulosti, takže žádné mobilní telefony - večeře po svíčkách a zlá královna, kterou budete chtít od začátku uškrtit. Milostný trojúhleník se autorce, dle mého, tolik nepovedl. Lief a Merek jsou si dosti podobní a ten konec jsem trochu čekala.

Melinda Salisburyová se narodila někdy v osmdesátých letech ve vnitrozemském městečku, z něhož však prchla, aby mohla žít na břehu moře. Jako dítě byla skálopevně přesvědčená, že Matylda od Roalda Dahla je jejím životopisem, čemuž významně napomáhalo ti, že ji dědeček často omylem oslovoval Matyldo, a také to, že místní knihovna byla velmi benevolentní ke všem knížkám, které si tam půjčovala. Nikdy však nevykazovala známky telekinetických schopností ( ne že by se o to nesnažila - naopak, snaží se o to dodnes). Když Melinda práve nepokouší odemknout nejskrytější zákoutí své mysli, ráda čte, píše, cestuje,  a vyjmenované činnosti jsou teď posedlosmi než koníčky.

Sečteno a podtrženo: Smrtící dotyk je velmi zvláštní kniha, která se nebude líbít úplně každému, na mne však udělala dojem a předčila mé očekávání. Než jsem se do ní pustila, přečetla jsem si pár rozporuplných recenzí, se kterými sice v mnoha ohledech souhlasím, ale pořád je mé hodnocení víceméně kladné. Ode mě si kniha odnáší pěkné 3,5 hvězdičky.

Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu zakoupíte zde.

Autorčin twiiter: @AHintofMystery

6 komentářů:

  1. Na knihu se zatím nechystám, protože mě nijak nezaujala a ne všechny recenze na ni jsou pozitivní. :)
    Pěkně napsáno :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já knihu četla a teda za mě určitě skvělé čtení. Jenom se modlím, aby to nebyla bůh ví jaká série...Možné dilogie by se ještě snesla, ale víc dílů určitě ne

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem četla a líbila se mi :).

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím, jak by se mi kniha líbila, nicméně pěkná recenze, líbí se mi tvůj přístup. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezká subjektivní recenze ☺☺☺. Já o knize neslyšela, takže děkuji za tip, i když netuším, jestli se k ní zaboha jednou dostanu, nýbrž můj wishlist je tak dlouhý, že si nepamatuji, jakou knihou končí. Máš perfektní blog a recenze ☺♥. Jo, taky miluji knihy ♥♥♥

    Krásný den, Mimozemšťanka

    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. nádherná obálka :) to je ten taký typ obálok, že keď ju vidím, tak sa zamýšľam o čom je kniha, prečo práve takáto obálka, kto to tam na nej je a kedy sa mi dostane do ruky :D a našťastie aj anotácia ma hneď zaujala! príde mi to trošku ako prostredie knihy Výnimočná od Kristin Cashore :) Moja obľúbená. takže si ešte vyhľadám túto knižku, diki za tip :)
    ale inak by ma zaujímalo, že keď má ten smrtiaci dotyk, tak ako môže byť s niekým zasnúbená? :D na čo sa do nej zamilujú? keď ich potom zabije dotykom? :D

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.