sobota 7. listopadu 2015

Všechny malé zázraky | You saved my life. Why couldn't I save yours?

Všechny malé zázrakyVšechny malé zázraky
Jennifer Niven
YOLI
Goodreads 4.21 | Databáze knih 90%

Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích a první lásce.

Theodora Finche fascinuje smrt. Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – těší se na den, kdy dokončí střední školu a bude moct opustit rodné městečko, které jí připomíná nedávnou tragickou smrt sestry. Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat.

Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba přitom učiní zajímavé objevy. Finch zjišťuje, že jen s Violet může být sám sebou, podivínským, přemýšlivým, ale zároveň zábavným a originálním, a že není až takový blázen, za jakého ho ostatní považují. Violet zase zapomene počítat dny do konce školy a konečně začíná znovu žít.

Když jsem se do knihy pouštěla, věděla jsem, do čeho to vlastně jdu. U zahraničních blogerů jsem četla mnoho pozitivních názorů, trochu srovnávání s Greenem a hlavně sliby, jak je kniha naprosto úžasná a srdcervoucí. Těšila jsem se, jaký obrázek si o knize Všechny malé zázraky udělám já. 

Finch je naprosto zvláštní knižní postavou. Nedokážu ho k nikomu přirovnat, ale přesto ukradl mé srdce a dokázal mi, že nemusí být zlým bad boyem, abych si ho zamilovala. Kdyby si měl naplánovat sebevraždu, udělal by to ve velkém. Tak, aby o tom všichni ještě několik let mluvili a samozřejmě by to nebylo nic tak laciného, jako skok ze školní zvonice, kde to vlastně celé začalo. Z Violet se stane ze dne na den hrdinka. Prý zachránila Finche před skokem, jenže to nebyla tak docela pravda. Nikdo by do křehké dívky neřekl, že by si sama poradila se zamčenými dveřmi od školní zvonice a začala se procházet po římse. A právě tak tomu bylo. Theodor Finch byl ve správný čas na správném místě. Co by se stalo, kdyby se neobjevil? 

Díky školnímu projektu se tyto dvě odlišné osoby více seznámí, zjistí svoje slabiny a lépe se poznají. Nenucená cesta k přátelství přeroste v lásku, jenže oba, Vieolet i Finch, jsou v mnoho ohledech rozdílný. Dokážou si udržet jeden druhého? Na knihu jsem se těšila, nemohla jsem se dočkat až se do ní pustím. Při čtení první kapitoly jsem si říkala, že už vím, jak to skončí - jako každý stereotypní příběh na toto téma. Ale v tom jsem se šeredně mýlila. Po přečtení poděkování mi bylo jasné, že mnoho pocitů si autorka vzala ze svého života, což už jsem se dozvěděla při blogtour. Finch, jakožto knižní postava, je inspirován skutečným chlapcem. 

Pokud přemýšlíte, jestli se do knihy pustit, z celého srdce Vám ji doporučuji. Ten konec mě doopravdy rozsekal. Trochu bych ji po emotivní  stránce přirovnala ke knize Kdybychom se neviděli, jež jsem nedávno četla. Obě znázorňují jízdu na horské dráze. Při čtení máte mnoho pocitů, ale když už je všechno u konce, nemáte nejmenší tušení, co se právě stalo. Finch se mi dostal pod kůži, je opravdu zvláštním a ojedinělým knižním hrdinou, kterému nejde odolat. Jeho ironie a myšlenky, ve kterých rozpitvává každý možný pokus o sebevraždu Vás chytnou za srdce. Chcete, aby konečně našel svojí spřízněnou duši a zasloužený happy end. 

Sečteno a podtrženo; Všechny malé zázraky je neskutečně dojemná knížka, na kterou jen tak nezapomenete. Líbilo se mi, jak autorka vykreslila životy obou hlavních postav a jak pojala konec. I když byl hrozně dojemný a srdcervoucí, stejně jste se museli pousmát. Ode mě si kniha odnáší pěkné 4 hvězdičky. 

Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji internetovému knihkupectvi Megaknihy.cz
Všechny malé zázraky zakoupíte zde


7 komentářů:

  1. Knížka mě po této recenzi tak moc zaujala, že si jí budu muset koupit ! :) A radši jsem ani nečetla SPOILER.. nehodlám přijít o ten konec ! :) :) Jinak moc pěkně napsáno ! :)
    http://lucytejchmanova.blogspot.cz/ <-- jestli budeš mít čas, tak se můžeš podívat na můj blog ! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha byla dobře napsaná, měla jsem ji docela rychle přečtenou. Ale námět pro mě moc není, mám raději veselejší knihy. Podle mě je v našem světě už negativních emocí dost ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento žánr také nepatří k mým oblíbeným, ale nevadími, ráda si podobné knihy přečtu. Někteří autoři dokáží vzít otřepané téma a napsat příběh plný, jak ty říkáš, negativních emocí :)

      Vymazat
  3. jé, čtyři hvězdičky... už ji chci taky :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Táto kniha si ma získala, tak ako si ma získal aj Theodor Finch. Aj keď je to už možno pár týždňov čo som knihu čítala, stále na ňu neviem zabudnúť. Zasiahla ma spôsobom akým ma už dlho žiadna kniha nezasiahla. Na tento príbeh skrátka zabudnúť nedokážem. Od knihy som sa nedokázala odtrhnúť a keď som nečítala, musela som nad príbehom aspoň premýšľať. Teraz bez najmenšieho problému knihu odporúčam každému koho poznám, pretože oplatí sa prečítať... Krásna recenzia :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, také knihu, odteď, budu doporučovat, kde se dá.
      Děkuji!

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.