pátek 13. února 2015

Goodreads? Yeah, Goodreads.


Když jsem asi po hodině brouzdání na GD začala přemýšlet nad tím, kolik nás tam vlastně je. Čtenářská komunita na internetu je velká, i když by mohla být větší, kolik lidí vlastně GD zná? Většinou jsou u nás populární stránky jako je např Databáze knih. Jenže o této naprosto-úžasné zahraniční stránce by se mělo psát všude. 

*Jo, vím že o GD víte asi všichni, ale pro případ, že by byl někdo nerozhodný v tom, jestli se má k naší rozsáhlé komunitě na této stránce přidat* 


Někdy přemýšlím nad kravinami. Goodreads je však velmi dobrá stránka a myslím si, že ten kdo opravdu rád čte by na ní mohl najít kousek sebe. Baví mě pozorovat jak přibývají procenta na knižní výzvě, ráda si jen tak čtu anotace knih, o kterých jsem v životě neslyšela a nejlepší jsou na tom recenze čtenářů, u kterých se řežu smíchy.  


Zrovna dnes jsem si rozklikla zprávy - které jinak moc nečtu - a co tam nevidím. Jeden zahraniční autor mi nabídl knížku na recenzi. To se mi teda ještě nestalo :D Udělalo mi to fakt velkou radost a doufám, že se mi knížka bude líbit. 

Přes GD se dá dobře spojit i s autory, což je velká výhoda. Když dočtete knížku a jste z ní opravdu nadšeni, můžete autorovy poslat děkovný email. S odpovídáním je to zrádné. Někdy autor odpoví, jindy ne. Někomu chodí zprávy do spamu nebo nemají na odepisování čas. Ale i ten pocit z emailu Vám udělá radost, trust me. 

Soutěžě o knihy? Why not. Přiznám se, že se moc nezapojuji, někdy však mám chuť, tak se kouknu o co se soutěží. Mně osobně se ještě nepovedlo nic vyhrát, ale jinak jak tak koukám k nám do česka chodí výhry z GD docela často. 

Pointou tohoto článku je hlavně dát vědět lidem, kteří se rozhodují o přihlášení na tuto zahraniční stránku, že to stojí za to. Každý si tam najde přesně to, co hledá. Já osobně jsem se stránkou velmi spokojena, a i když to zní klišé, stala se součástí mého každodenního života. 


Máte účet na Goodreads?
Jak často tam chodíte? 
Jste s Goodreads spokojeni, vyhovuje Vám? 

10 komentářů:

  1. Účet na GD už mám celkem dlouho, jenže pak jsem objevila databázi knih a díky té češtině jsem se tam hned zorientovala.. ale zas spoustu knížek tam není a tak.. Měla bych to na GD víc prozkoumat, dost mě to láká, hlavně i ty novinky o knížkách, které ještě ani v zahraničí nevyšly a tak..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase na Databázi tolik zorientovaná jako na GD právě nějsem :D

      Vymazat
  2. Na GR funguju zhruba rok, ještě jsem tam pořád nenatahala všechny knížky, které jsem přečetla :D Snad se mi to někdy podaří... GR je super stránka pro čtenáře, kteří chtějí ke čtení ještě něco navíc. Kamarády čtenáře, diskuze, postup ve čtení, GR Challenge a milióny dalších věcí. Je to prostě parádní virtuální knižní svět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já takya ne... občas narazím na nějakou, kterou jsem už četla a stále ji nemám ve složce read :D

      Vymazat
  3. já tam teda už vyhrála dost :D ale nebejt toho, že jsem před odletem měla takovou tu "omg, ještě mi tu visí jiné knihy z gd, které jsem nečetla, neměla bych", tak jsem s tím sekla:D asi bych jinak touhle dobou měla víc :D až přiletím zase zpátky, budu se jim na to muset kouknout :D aby chudáci nečekali :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :DD Tak to jo... taky bych chtěla často vyhravát :D
      Jo a doufám, že si přečteš Eleanor & Park! :D

      Vymazat
  4. Ja som práveže o databýze kníh len počula a Gr mám zase veľmi dlho. Najprv to bolo skôr o tom aby som si tam "zapisoval" knížky čo prečítam no postupne ako som začala aj čítať po anglicky a objavovala všetky zákutia som tam pravidelným členom a neviem si predstaviť, čo by som bez neho robila. Niekedy mám problém prestať len tak brázdiť po rúznych knížkach a autoroch lebo mám potom príliš veľkú to-read poličku ale to asi všetci poznajú =D. Je len jediná vec, ktorú by som vylepšila - žánre. Tie totiž dávajú až čitatelia takže knížky môže mať aj dvesto žánrov a aj keď kliknete na konkrétny žáner z ich záznamu dajú tam knihy ako najnovšie publikované a najčítanejšie v ten týždeň a nie najpopulárnejšie v celom žánri alebo aspoň nejaký zoznam. To potom radšej pozriem listopie a kliknem na nejakú o tom žánri. Ale inak tam skutočne chodím takmer každý deň - som tam omnoho omnoho častejšie než na trebárs fb.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak tak koukám, nejspíš trpím stejnou obsesí jako ty :D Také tam jsem víc jak na fb, ale tomu se nemůžu divit, pro mě, jakožto knihomola, je to rozhodně zajímavější :D

      Vymazat
  5. Na goodreads jsem už nějakou dobu, databáze mě nějak neoslovila, ale GD mám v lásce až moc, jakmile začnu číst/dočtu novou knížku, hned to tam zadám, vyplňuju kvízy, čtu si hlášky, píšu recenze... je to super stránka :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.