středa 14. ledna 2015

RC recenze: Les rukou a zubů - Tma a prázdnota

Les rukou a zubů Vlny zmítané temnotouTma a prázdnota • 

Rozpadající se mrakodrapy Temného Města jsou jedním z mála útočišť živých lidí ve světě plném oživlých mrtvých. A budoucnost se zdá být ještě pochmurnější než přítomnost… Poslední bašta civilizace se hroutí a zároveň s ní se hroutí i Anniny dosavadní jistoty. Na pozadí umírajícího světa prožívá lásku, zklamání a sžíravé vnitřní konflikty. Shledává se se svou dlouho ztracenou sestrou, s přítelem, kterého milovala, ale který se změnil, a také se záhadným mladíkem, jehož výjimečnost je darem i prokletím zároveň. Anna by chtěla žít, ale zatím se jí daří stěží přežívat. Podaří se jí najít samu sebe i bezpečné místo, kde by mohla naplnit své sny?

Po dočtení druhého dílu jsem lačněla po dočtení celé série. Ale postupem času série Les rukou a zubů upadla do zapomnění. Třetího dílu jsem se bála jako čert kříže. Autorka má ráda překvapení, při některých se zastaví i srdce. A hlavně nechává otevřené konce. Nakonec jsem však ráda, že jsem se do třetího dílu s názvem Tma a prázdnota pustila.

Annah je hlavní hrdinkou téhle knihy. Ona je sestrou Gábi, se kterou jsem se seznámila v druhém díle. Povaha Anny je zapeklitá. Jelikož si jako malá prošla peklem, odvíjí se to i na jejím chování. Má zjizvený obličej, takže po spatření Gábi začala přemýšlet nad tím, jak by vypadala bez jizev. A v tu chvíli se pro mě stala trochu otravnou postavou, nepřemýšlela skoro nad ničím jiným.

Mudo, nečistí nebo prostě zombie. Na naší planetě žije mnoho nečistých, zamořili celý svět a nic není jako bývalo. Lidé už nejsou zvyklí na moderní technologie, přežívají díky pevným stavením, ohni a své chytrosti. Jen hrstka lidí ještě bojuje o své životy a snaží se přežít. Jenže nečistí jsou všude, není se kde schovat a Annah to moc dobře ví. Ale naděje umírá jako poslední.

Chtěla bych pozvednout ruku k jeho tváři. Chtěla bych mu říct, že všechno je v pořádku. Jak pěkné je to v mé hlavě a že to nebolí. Ale místo toho jen nechám černé vlny, aby se přese mě přelily a spláchly mě do hlubiny.
str. 57 

Gáby neměla v knize moc velký prostor, ale i tak je to pořád moje nejoblíbenější hrdinka z celé série. Přeci jen je nejsympatičtější. Annah se někdy chovala jako umíněně ukřičená malá holka. Jako hlavní hrdinka mi nesedla, až u konce jsem s ní začala vycházet. I když mám Eliase ráda, ve třetím díle ho autorka trochu pošpinila, protože vůči Anně bylo opravdu nefér, že ji nechal samotnou v Temném městě.

Na téhle sérii se mi nejvíc líbí její jedinečnost a originalita. Nejsem největší fanda zombie, ale autorka podala celý příběh skvěle a hlavně tu nechyběla akce a napětí. Svět po apokalypse už není jako býval a autorka se s lidskou rasou nijak nepárala, jedna skupina přeživších za druhou mizí z map, lidé se stali ohroženým druhem.

Mladá a úspěšná americká autorka Carrie Ryannová se narodila a vyrůstala v městě Greenville v Jižní Karolíně. Vystudovala práva na Duke University School of Law a chvíli pracovala jako advokátka. Odjakživa se bála hororů, zombíků a podobných hrůz. Až její manžel jí tento svět pomohl objevit. Téma zombie a nemrtvých ji zaujalo tak, že napsala a v roce 2009 publikovala svůj první román Les rukou a zubů, který se okamžitě stal bestsellerem. O rok později proto následovalo volné pokračování Vlny zmítané smrtí a roku 2011 pak vydala závěrečný díl trilogie Tma a prázdnota.

"Promiň," zašeptá. Zavři oči a přemítám, zda se omlouvá za to, že na mě křičel, nebo za to, že na mě civěl. Cítí se provinile kvůli mé nahotě, nebo kvůli mé ošklivosti?
str. 85

Lidé musí držet při sobě, jenže ne všechno je takové, jako by mělo být. Catcher je zvláštní svou podstatou a od lidé se liší tím, že je proti nákaze imunní. Jeho "dar" se rozhodli využivat verbíři z Temného města. Udržují si jeho přízeň tím, že si nechávají to, co je pro něj nejdůležitejší. I on musí přiložit ruku k dílu, aby společně s Eliasem, Gábi a Annou mohli utéct pryč.

Svět má nakročeno k tomu, aby upadl do věčné tmy a prázdnoty. Co se stane, pokud to lidská rasa nepřežije? Bude svět v zajetí neživých až do svého konce? Zajímalo by mě, jestli je skupinka hrdinů opravdu posledních nebo se někde na světě skrývají další.

Závěrečný díl trilogii nebyl špatný a musím říct, že mě v mnoha ohledech mile překvapil, ale bohužel i v něčem zklamal. Nejlepším dílem této série pro mě i nadále zůstává druhý díl s názvem Vlny zmítané smrtí. Podle mě si kniha Tma a prázdnota zaslouží pěkné 4 hvězdičky.
!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Dobre-Knihy.cz. Knihu si můžete zakoupit zde

11 komentářů:

  1. Túto sériu som čítala už dávnejšie, dostala som sa k nej úplnou náhodou a možno aj preto sa hneď stala jednou z mojich najobľúbenejších. Veľmi ma prekvapila a rovnako ako tebe, aj mne sa najviac páčil druhý diel. :)Po tvojej recenzii mám chuť na re-reading, škoda, že nemam viac času :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já hodně četla, že se většině líbit třetí díl, jsem ráda, že nejsem jediná, koho nejvís oslnil právě ten druhý. Já bych si klidně re-reading od začátku taky dala, jen na to není čas :/ :D

      Vymazat
  2. Skvelá recenzia! O tejto knihe som nič nepočul, ale vypadá to zaujímavo... :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to doufám napravíš a sérii si přečteš! :D Děkuju :))

      Vymazat
  3. Já jsem četla pouze 1. díl a to Les rukou a zubů, kniha se mi dost líbila, ale už jsem se nedostala k dalším dílům.

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujala ma tá kniha určite si ju kúpim :D lem musím šetriť ináč zbankrotuje
    http://rebekalifesryl.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze!♥
    Zatím jsem nečetla ani jeden díl, ale rozhodně to plánuju:)

    OdpovědětVymazat
  6. Wow, super recenzia! :) páči sa mi, že to bolo rozsiahle -no a kniha vyzerá dobre ;)

    Pozývam ťa na moju valentínsku giveaway o krásnu knižku od P. Coelha! :)
    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.