sobota 11. října 2014

Rozhovor se Susan Thomas


Susan Thomas a její knížka Nenávidím a miluji se na internetu pohybují už delší dobu, ale například já jsem o nich vůbec nevěděla. Po přečtení anotace mě knížka velmi zaujala, jenže pořád si nejsem jistá, jestli je to zrovna můj šálek kávy. A co vy? Myslíte si, že by kniha pro vás ta pravá?


1. Ahoj, chtěla bych ti tímto poděkovat za rozhovor. Prozradíš nám, co tě přivedlo k psaní?
Ahoj, k samotnému napsání knihy mě inspiroval velmi živý a poutavý sen. Jinak češtinu jsem měla ráda odjakživa a už od dětství jsem trávila až nezdravě dlouhý čas v knihovně. Milovala jsem zkrátka slohy i stohy knih.

2.  Tvoje knížka Nenávidím a miluji vyšla nedávno, o čem je a jak si přišla na nápad k tvorbě?
Hlavní hrdinka Alyson oplývá nejen křehkou duší, notnou dávkou sarkasmu, ale také i nebezpečně tvrdou pravačkou. Je totiž Lovkyně. Přes den žije skoro normální život středoškolačky, ale v noci tajně pátrá po krvežíznivých. Její opatrovník James s jejími nočními radostnými pochůzkami příliš nesouhlasí. Alyson ale i tak urputně hledá mocnou upíří krásku Marion, která nechala vyvraždit její rodinu a Alexe, Jamesova syna a jednoho z Lovců, proměnila v upíra. Vše se zamotá, když město zasáhne řádění krvelačných upírů a ve stejný čas se zde objeví Alex, kterého Alyson stejným dílem nenávidí a miluje.

Inspirací mi byl sen. Nemohla jsem ho pustit z hlavy a začala jsem o postavách přemýšlet. Psala jsem si dialogy, nápady na děj po papírkách a jednoho dne mě napadlo, že bych ze svého snu a poznámek mohla stvořit příběh. A po šesti měsících jsem měla první asi tisíci stránkovou verzi v ruce.

3.  Jsi spokojená s volbou obálky?
S obálkou jsem velmi spokojená, vlastně jsem z ní úplně nadšená. Moje kamarádka ze školy je shodou okolností úžasně šikovnou fotografkou. Našla modelku, nafotila snímky a já si z nich vybrala. Trochu jsme fotografii barevně upravili a poslali do nakladatelství. Výsledkem je tato přepychová obálka.

4.  Trochu odbočím od tématu – Povíš nám kdo vůbec si? 
Před pár týdny mi bylo 23 let. Příběh jsem napsala v osmnácti. Studuji na univerzitě, jsem snílek a milovník kofeinu. Mám nekonečný seznam knih, které bych chtěla přečíst, a míst, které bych chtěla navštívit. Miluji dlouhé procházky v přírodě, povídání si s přáteli, tvoření a lenošení.

5. Jaké je tvoje nejoblíbenější roční období?
Vždycky váhám mezi podzimem a jarem, ale přeci jen jaro vítězí. Myslím, že si každý dokáže domyslet proč. Venku je tak čerstvě, voňavě a hřejivě.

6. Nejoblíbenější pohádka když jsi byla malá? Proč?
Z filmových pohádek se mi asi nejvíc líbila Popelka s Libuší Šafránkovou. Ze zahraničních Princezna Fantaghiró. U obou hrdinek se mi líbila jejich odvaha, upřímnost, dobrá povaha a smysl pro čest. A jejich princové taky nebyli k zahození.  A z knih ne úplně tak pohádkové Děti z Bullerbynu a Heidi, děvčátko z hor.

7.  Měl nějaký autor či autorka vliv na to, proč si začala psát?
Ano. Jedna určitě. A jsem ráda, že se na ni ptáš. Ve třinácti jsem si zamilovala knihu Jeden okamžik v čase od české autorky Heleny Babické. Podnítila stejně jako moje skvělá učitelka češtiny lásku ke knihám i k umění jejich psaní. Také jsem se díky této autorce zamilovala do francouzštiny. Před časem jsem knihu i její pokračování po dlouhé době znovu přečetla a bylo to jako najít přítele. Něco neskutečného, výjimečného a tak niterního.

8.  Buď a nebo.
-         seriály  filmy
-         cocacola – voda
-         kniha - ekniha
-         upíři vlkodlaci
-         paperback – hardback
-         zelenina ovoce
-         dystopie – fantasy

9.  A na závěr – je tu něco, co bys chtěla vzkázat čtenářům?
Rozhodně si kupte knihu Nenávidím a miluji. Něco mi říká, že je skvělá. A teď vážně, moc vám přeji, abyste v sobě našli dost kuráže kráčet za svými sny. Určitě to dokážete.

Susan Thomas najdete na:

Název: Nenávidím a miluji
Autor: Susan Thomas
Počet stran: 300
Nakladatelství: Alfa-Omega
Datum vydání: vyšlo 2013 

Život. Smrt. A něco mezi tím.
Nejhorší?
Ta třetí možnost.

New York. Město, které nikdy nespí. Místo, kde někteří nikdy nesní. A právě ty osmnáctiletá Alyson hledá. Je totiž Lovkyně. Přes den se potýká s trably normální středoškolačky, ale v noci tajně pátrá po krvežíznivých. Alyson se Lovkyní nenarodila. Její přeměnu nastartovalo kousnutí od upíra v den, kdy mocná upíří kráska Marion vyvraždila její rodinu. A Alyson si přísahala, že se jí pomstí.

Co se stane, když ve stejný den, kdy New York zasáhne řádění krvelačných upírů, se ve městě znovu objeví Alex, kterého Alyson stejným dílem nenávidí a miluje? Dostane Alyson šanci pomstít za smrt svých blízkých? A vyléčí odplata její bolest? Ke všemu Alyson začíná tušit, že před ní její opatrovník James skrývá tajemství, jež brzy rozhodne o její budoucnosti.

První kapitola k přečtení zde: http://www.nenavidimamiluji.cz/kapitola.html



3 komentáře:

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.