čtvrtek 15. května 2014

RC recenze: Mara Dyer - Prozření Mary Dyerové (1#)

Když se Mara Dyerová probudí jednoho dne v nemocnici a vůbec netuší, jak se tam dostala, má pocit, že život už nemůže být podivnější. 
Může. 
Věří, že za nehodou, při které zemřeli její přátelé, musí být něco víc. 
Nemýlí se. 
A po tom všem, čím si prošla, nevěří, že by se mohla ještě někdy zamilovat. 

Plete se.

Dívka, která si prošla peklem. Jako jediná přežila pád budovy a nejhorší na tom bylo, že si nic nepamatovala. Probudila se v nemocnici a všechny vzpomínky byly pryč. Její nejlepší kamarádka, její kluk a jeho sestra... všichni jsou mrtví, jen ona přežila. 

Mara nechce chodit na terapie, a proto navrhla, že se s rodinou přestěhují. Nové prostředí ji jen prospěje, protože všude, kam se podívá vidí své přátele. Škola, park...nikde nemůže uniknout svým vzpomínkám, které ji poslední dobou tak trápili. Rodina Maru  podporovala, a dokonce ani její bratři nenamítali nic proti stěhování. Čeká na ní nové místo, ve kterém se ji snad povede zapomenout na vše, co se poslední dobou děje. 

Vzpomněla jsem si, ajk mě Rachel držela za ruku, když jsme šly poprvé do školky. Jak kdysi zhasla světla ve svém pokojíčku, aby mi mohla říct všechna svá tajemství a pak poslouchat ty moje. 
str. 17

O téhle knize jsem věděla už od jejího vydání, ale nikdy mě moc nezaujala. Sice jsem četla samé chvalné recenze, jenže jsem si myslela, že to nebude nic pro mě. Námět mě moc nezaujal, a i když obálka byla dokonalá.... neměla jsem se k jejímu přečtení. A pak jsem měla možnost si ji přečíst, tak jsem do toho s chutí šla. 

Od začátku to bylo poutavé čtení a nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Autorka zbytečně neplýtvala stránky na zdlouhavé a plytké popisy, kterých tam je opravdu minimum. Kniha je psaná ich formou z pohledu Mary, jejíž myšlenkové pochody jsou...prazvláštní. 

Zamířila jsem dozadu a usadila se do lavice v rohu. 
Noah šel za mnou dovnitř, ačkoliv to vůbec nebyla jeho hodina. Sedl si hned vedle mě a já se snažila nevidět, jak se mu pod košilí rýsují ramena. 
str. 68 

Mara je fakt psycho. Ano, přesně to jsem si o hlavní hrdince myslela. Čím si prošla ji poznamenalo, ale jak děj ubíhal dál, stávala se v jejím okolí spousta divných věcí. Její odrazy v zrcadle, záhadná úmrtí, všechno šlo z kopce. Ani sama Mara nevěděla, co se děje, a proto tomu chtěla přijít na kloub. Jenže jak? 

Po grafické stránce je kniha velmi pěkně zpracovaná. Jsem ráda, že Brio ponechala původní obálku, která je opravdu povedená. V dnešní době je těžké narazit na originální obálku, která by se od všech něčím lišila. Mara sice není tento příklad, ale i tak je pěkná a mně se strašně líbí. 
Chi è Mara Dyer Was geschah mit Mara Dyer? (Mara Dyer, #1) The Unbecoming of Mara Dyer (Mara Dyer, #1)
La oscura verdad de Mara Dyer (Mara Dyer, #1) Неподобающая Мара Дайер (Мара Дайер, #1) 
Noah je pohledný kluk, jehož pověst ho předchází. Na škole není moc holek, se kterými nespal, a proto není divu, že nová holka na škole upoutá jeho pozornost. Všichni Maru na něj upozorňovali, aby si na něj dávala pozor. Jenže mladé dívce není pomoci, když uvidí pohledného kluka, který o ní jeví zájem...najednou pro ni není tak cizí. 

Mara má velmi talent na kreslení a její skicák přetéká různými kresbami,  na kterých se objeví i Noah. Na škole začíná mít pověst emařky, co je uzamknutá do sebe, má jednoho kamaráda a pořád si něco kreslí. Sice jí ta pověst tolik nelíbí, ale také ji nevydržela dlouho. Za to nese zásluhy Noah. 

Na knize se mi nejvíc líbí její jedinečnost. Autorka má velmi čtivý styl psaní - ani jednou jsem se při čtení nenudila. Pasáže s rozhovory mezi Noahem a Marou byly vtipné, jejich vzájemná přitažlivost mě nepřestává udivovat. Oba jsou tak rozdílní, ale přitom jsou si víc podobní, než jsem si sama dokázala představit. 

Celkové hodnocení? Obálka pěkná, děj svižný, vtipný a zároveň dost ponurý, čtivost příběhu a totálně překvapivý konec. Nic mi v knize nechybělo a všechno bylo tak...úžasné! Moje hodnocení je jasné jak facka a nemůže vás překvapit. Za mě 5 hvězdiček! 
Prozření Mary Dyerové (Mara Dyerová, #1)

Název: Prozření Mary Dyerová
Díl: 1#
Série: Mara Dyer
Autorka: Michelle Hodkin
Nakladatelství: Brio
Rok vydání: 2013
Počet stran: 368
Goodreas:  4.13

Michelle Hodkin se narodila ve Spojených státech, na Floridě, kde i vyrůstala. Na univerzitu odešla do New Yorku a vystudovala právnickou školu v Michiganu. Pokud zrovna nepíše, pravděpodobně ji najdete, jak dostává podivné předměty ze spárů jednoho ze tří jejích domácích mazlíčků. Prozření Mary Dyerové je její prvotina, která se už dočkala i několika překladů do různých světových jazyků.



Působivé. "Řekni něco německy," řekla jsem a upila ze skleničky. Bylo to sladké, ale mělo to kořeněnou, drsnou příchuť. Nevěděla jsem, co si o tom myslet.
"Scheide," řekl Noah.
Rozhodla jsem se dát nápoji druhou šanci. "Co to znamená?" zeptala jsem se a znovu usrkla.
"Vagina."
Zaskočilo mi. Dala jsem si ruku před pusu, a když jsem se trochu sebrala, odpověděla jsem. "Úžasný. To je všechno, co umíš?"
"V němčine, holandštině a madarštině ano."
Potřásla jsem hlavou. "Noahu, proč proboha znáš slovo vagina v každém z těch jazyků?"
"Protože jsem Evropan, a tudíž jsem mnohem kulturnější než ty," řekl, napil se a snažil se nesmát.

!Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart. Knihu si můžete zakoupit zde!
 - Nakladatelství Slovart, s.r.o.
Zdroje:

1 komentář:

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.