pondělí 4. června 2012

Eragon

Název: Eragon 
Série: Dračí jezdci 
Díl: 1
Autor: Christopher Paolini 
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 487
Rok vydání: 2004
Česká anotace: 
Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou .

Moje hodnocení obálky : 4/5
Moje hodnocení : 5/5

Můj názor...

Tuhle knihu jsem si chtěla strašně dlouho dlouho přečíst, ale nikdy k tomu nebyla příležitost. Když jsem si jí chtěla půjčit v knihovně tak byla půjčená a zamluvená na hodně dlouhou dobu. A proto jsem ráda, že se mi tato skvělá kniha dostala do rukou. Přiznám se, že jsem toho od ní moc nečekala a byla jsem hodně překvapená po dočtení. Knize dávám zasloužených 5 hvězdiček, protože mě naprosto uchvátila a nemohla jsem se od ní odtrhnou. Mám ráda fantasy a nadpřirozeno, ale tohle byla bomba. Do knihy jsem se prostě vžila a celému příběhu jsem uvěřila. Jenom mě štvalo, že jsem věděla co se stane, protože jsem viděla film a ten mi představu o knize malinko zkazil. Kniha se mi opravdu velmi líbila a těším se až se mi do rukou dostane druhý díl.

Eragon je obyčejný vesnický chlapec , který vyrůstá u svého strýce. Často se vydává do Dračích hor na lov, aby měli co jíst. Jednoho dne najde v Dračích horách modrý kámen. Ale spíš je to tak, že  "kámen" si najde jeho. Eragon se vrací zpátky do vesnice a snaží se kámen prodat u řezníka. Ten, ale nechce mít nic společného s něčím, co je z Dračích hor. A proto mu pomůže Horst, který mu koupí maso, ale Eragon si nechce od nikoho nic brát a tak mu Horst slíbí, že příští jaro si to bude moct  Eragon odpracovat. Když Eragon přinese maso domů, strýček mu vynadá, ale když mu to vysvětlí tak je to už lepší.


Eragon si musí s Roranem pospíšit? aby stihly sklidit úrodu a připravit se na krutou zimu. Eragon se rozhodne ten "kámen" prodat až přijedou kupci, ale kupci pořád nepřijíždí. Když, ale dorazí tak o vejce nejeví moc velký zájem. Jedné noci se Eragon snaží usnout, ale  zaslechne, že se s kamenem něco děje.  Najednou se z vejce vyklube malé dráče. Eragon ho později pojmenuje Safirira. 

Ve městě žije Brom. Vypráví příběhy o dracích a o samotném království, ale moc lidí jeho báchorkám nevěří. Eragon se za ním, ale stejně jde podívat a zeptat se na pár věcí o dracích. Ve městě se také dozví, že se na modrý kámen vyptávají razakové. Eragon pospíchá domů aby stihl varovat strýčka, ale jde pozdě. Vidí jak je jejich dům v plamenech a v sutinách se snaží  najít strýčka. Když ho najde Safira mu pomůže ho přivázat na prkno. A potom se ho snaží Eragon dotáhnout do města a najít pomoc. Ale má zakrvácené nohy, protože před tím letěl na Safiře a odřel si nohy. Po cestě potká Broma a to je poslední, co si pamatuje. 


Probere se u Horsta a snaží se uniknout aby mohl zabít razaky a pomstít strýčkovu smrt. A proto se Eragon, Safira a Brom vydávají na cestu plnou dobrodružství a napětí. Jsou na ně připraveny nečekané zvraty, úmrtí a všude na ně čeká nebezpečí. Také se cestou seznámí s mnoha lidmi a s mnoha bytostmi  o kterých neměli nikdy tušení.


Eragon je pro mě hrdina. To jak rychle se vyrovnal s tím, že se mu život změnil ze dne na den mě opravdu uchvátilo. Eragon je spravedliví, moudrý a velmi nadaný dračí jezdec. Jeho strýček už mi tolik sympatický nebyl. Ani nevím proč , ale je to tak. Roran je Eragonův bratranec a v knize se moc nevyskytoval, ale když jo tak se mi líbil. Líbil se mi jeho přístup ke všem věcem a tak. Jen doufám, že neumřel , protože v knize to napsané nebylo tak budu doufat. Broma jsem měla ráda jenomže pořád něco tajil a já jsem mu prostě nevěřila. Potom se tam objevil Murtagh , který zachránil Eragona i Broma. 


Murtagh mi přišel sympatický a na první pohled jako dobrý člověk. I když jsem se dozvěděla, že Eragonovi lhal nevadilo mi to. Bylo vidět, že má svoje důvody. Arya je elfka, kterou Eragon zachránil. Ayru jsem si oblíbila a budu doufat, že bude ve druhém dílu víc. Potom jako další důležitá postava tu byl Ažihad. To byl vůdce nebo-li král (říkejte si mu jak chcete) Vardenů.  A potom tu byla Safira tu jsem si nechávala jako poslední třešničku na dortu. Safiru jsem si oblíbila hned v prvním momentě když se vyklubala. Představovala jsem si jí tak roztomilou jako ve filmu.V každé situaci se zachovala spravedlivě a moudře. Vždy pomáhala Eragonovi a bylo jí jedno jestli dělá špatně nebo ne, ale  pár věcí  mu vymluvila. .



Obálka mi připadá jednoduchá , ale elegantní a velmi pěkná. Není přeplácaná a to se mi líbí. Já si teda Safiru představuji jako je ve filmu , ale i tak se mi drak na obálce velmi líbí.Písmo je také velmi pěkné hlavně to O  .Obálce dávám 4 hvězdičky a budu se těšit na další díl.




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

Knihu je možno zakoupit zde.




2 komentáře:

  1. Mě teda Eragon moc nebavil. Možná to bylo prostě tím, že jsem byla asi v šesté třídě, ale dočetla jsem to jen do poloviny, protože mě to nějak nezaujalo a vůbec se mi tu knihu nechtělo vzít a číst :D Ale asi to fakt bylo tím věkem, když vidím to tvoje vysoké hodnocení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Eragon je úchvatný, draci patří mezi má nejoblíbenější fantastická stvoření, i když je pravda, že jsem ho četla už hrozně dávno, takže kdo ví jak bych se na to dívala teď, určitě si dám re-reading....

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.