• Rychleji mluvit nedokážu

    Je téměř nemožné říct, kdy se to přesně stane. Také to neznamená, že necháte všechno okolo ladem a soustředíte se jen na jednu věc. Ten vlak jednou přijede. Možná už je na cestě a vy o tom ještě nevíte.
  • Lidé, kteří mě znali

    "Jen ke mně buď upřímná, dobře? Od teď?" Přikývla jsem a lehla si vedle ní, obtočila jsem kolem ní ruku. Upřímná. Možná to bude to nejtěžší, oč mě kdy žádala.
  • King

    Nezdálo se mi o něm; v tom měl pravdu. Protože King nebyl sen. King byl noční můra.
  • Případ ukradeného zubu

    "Jackaby vzdychl. "Ano slečno Rooková. Je to Rumplcimprcampr. Odhalila jste mě. Jsem vychytralý pohádkový skřet." "Rozhodně by to nebylo to nejdivnější, co jste mi řekl od chvíle, kdy jsem pro vás začala pracovat.""
  • Písečníci a bludný asteroid

    První co si uvědomil venku mimo loď, bylo prázdno. Všudypřítomná, ničím nerušená prázdnota doprovázená absolutním tichem. Před ním a okolo něj nebylo nic než prázdný prostor a hvězdy. Jako když na Písečnic spával pod noční oblohou, ale tady to bylo tisíckrát intenzivnější."

středa 31. července 2024

Sladká chuť temnoty | The Books of Tea #2


Goodreads 3.62 | Databáze knih 60 % | ČBDB 80 %

Vyhnaný princ se vrátil, aby se chopil moci, a jeho nástupu na dračí trůn napomohly hromadné otravy, které drží lid ve strachu a nedůvěře. Ning, mladá, ale mocná šen-nung-š, vládkyně magie využívající starobylé a jemné umění výroby čase, doprovodila princeznu Čen do vyhnanství. Přidává se k nim čerstvě uzdravená sestra Šu i princeznina věrná osobní strážkyně. Čtyři mladé ženy společně cestují po celém království a hledají spojence, kteří by jim pomohly vyhnat útočníky a získat zpět Čenin právoplatný trůn. Zlatý had však stále pronásleduje Ning v nočních můrách vizemi války a krveprolití. Probudilo se zlo, které je mnohem starší než malicherné konflikty lidí, a veškerá magie v zemi možná nestačí na to, aby ho zastavila před pohlcením světa...

Pokračování Magie zalité jedem, nádherného příběhu plného čínské mytologie, nese název Sladká chuť temnoty. Na úvod musím říct, že druhý díl se mi v knihovničce krásně pyšní vedle prvního, se stejným designem obálek, u kterých se nedokážu rozhodnout, který se mi líbí víc. Obálky jsou rozhodně 5 z 5! Nicméně nebudu hodnotit pouze vzhled, protože na samotný příběh jsem se též velmi těšila. Konec prvního dílu nás zanechal na vážkách z toho, co bude dál. A já jsem se moc těšila, že tímto dílem sérii uzavřu a dozvím se, jak to všechno nakonec dopadlo. 

Zasněžené vrcholky v dálce nad námi bdí jako obří, připomínají mi pasáže z Vyprávění z Nebeského paláce. První bohové byli z vytváření země, nebes a oceánu unavení. Uložili se ke spánku a z jejich těl se stala pohoří. Kdysi se těmto horám říkalo jinak - Ku-lin, Kostlivé hřbety - po nastolení vlády Velké Si ale obdržely na památku Císaře zakladatele nové jméno: Kchun-ming, Horstvo démantového klidu. 
str. 81

Jednou z nejsilnějších stránek knihy je její zasazení do světa inspirovaného čínskou mytologií. Judy I. Lin nám dokázala, že exceluje ve vytváření bohatého světa plného bohů, monster a legend. Charakter Ning, naší hlavní hrdinky mi byl sympatický a užila jsem si příběhem vyprávěný z jejího pohledu. Velmi se mi líbilo, že postupem příběhu se z ní stávala silná, odhodlaná a nebojácná hlavní hrdinka, která si však ponechala laskavost, kterou oplývala již od začátku knihy. Na rozdíl od prvního dílu je druhý vyprávěn nejen z pohledu Ning, ale i Kanga. Oba pohledy však byly velmi podobné a občas mi splývaly a nevěděla jsem, kdo je zrovna středem pozornosti. I přesto, že jsem si celý příběh užila, přišel mi dost táhlý - kapitoly neutíkaly a konec se neblížil. 

Tady hluboko v Bambusovém moři zajisté dlí nějaká nesmírná moc, která mě brání před hadovým slíděním. Had mě v mých snech tentokrát nenavštíví, sním o tom, že pluji mezi hvězdami. Nenacházím zde klid. 
str. 114

Judy I. Ling se proslavila zejména touto duologií, přičemž první díl byl dokonce na Goodreads nominován jako Best Young Adult Fansasy & Science Fiction roku 2022. Mimo jiné se narodila v Tchaj-wanu a v mládí se s rodinou přestěhovala do Kanady. Nyní žije na Kanadských prériích se svým manželem a dcerou a i přes to, že je vystudovaná ergoterapeutka, věnuje se psaní knih. Mezi její další knihy inspirované čínskou mytologií patří Songs of the Six Realms a  The Dark Becomes Her. 

Sladká chuť temnoty od Judy I. Lin je poutavým fantasy příběhem, který do literárního světa přináší zajímavý námět čínské mytologie spojený s magií a příběhem o boji dobra a zla. Tato duologie má nebesky krásné obálky, bohužel však musím uznat, že druhý díl pro mě byl trochu zklamáním. Moje očekávání po prvním dílu byly na jiné laťce a doufala jsem, že konec série se ponese v trochu jiném duchu. První jsem hodnotila 4 hvězdičkami, druhý s názvem Sladká chuť temnoty hodnotím 3,5 hvězdičkami. 

Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy.cz.
Knihu Sladkou chuť temnoty si zakoupíte zde.