• Rychleji mluvit nedokážu

    Je téměř nemožné říct, kdy se to přesně stane. Také to neznamená, že necháte všechno okolo ladem a soustředíte se jen na jednu věc. Ten vlak jednou přijede. Možná už je na cestě a vy o tom ještě nevíte.
  • Lidé, kteří mě znali

    "Jen ke mně buď upřímná, dobře? Od teď?" Přikývla jsem a lehla si vedle ní, obtočila jsem kolem ní ruku. Upřímná. Možná to bude to nejtěžší, oč mě kdy žádala.
  • King

    Nezdálo se mi o něm; v tom měl pravdu. Protože King nebyl sen. King byl noční můra.
  • Případ ukradeného zubu

    "Jackaby vzdychl. "Ano slečno Rooková. Je to Rumplcimprcampr. Odhalila jste mě. Jsem vychytralý pohádkový skřet." "Rozhodně by to nebylo to nejdivnější, co jste mi řekl od chvíle, kdy jsem pro vás začala pracovat.""
  • Písečníci a bludný asteroid

    První co si uvědomil venku mimo loď, bylo prázdno. Všudypřítomná, ničím nerušená prázdnota doprovázená absolutním tichem. Před ním a okolo něj nebylo nic než prázdný prostor a hvězdy. Jako když na Písečnic spával pod noční oblohou, ale tady to bylo tisíckrát intenzivnější."

čtvrtek 29. června 2023

Šest rudých jeřábů | Z pohádky do pohádky

Goodreads 4.24 | Databáze knih 100 % | ČBDB 100 %

Šest rudých jeřábů mě upoutalo zejména nádhernou obálkou. Elizabeth Lim má na kontě několik knih a všechny oplývají nadprůměrným hodnocením. Proto není divu, že jsem po knize sáhla, aniž bych si více zjišťovala, o čem je. Tématika draků mě vždy bavila (ať už Eragon nebo Drakie), byla jsem zvědavá, jakého příběhu se dočkám tentokrát. A na začátek můžu prozradit, že jsem rozhodně nebyla zklamaná. Z pohádky do pohádky na knihu náramně sedí. 

Od začátku jsem četla jednu stránku za druhou a autorčin styl psaní mě oslovil. V příběhu se setkáváme s naší mladou hrdinkou, princeznou Shiori, která se připravuje na svoje zásnuby. Princezna je doprovázena svou kamarádkou Kiki, papírovým ptáčkem, kterému potají vdechla život. Její magie však musí zůstat utajená, protože v království Kiata je zakázaná. Pokud by se zjistilo, že je princezna nadaná, byl by to poprask a musela by odejít. Nemění to nic na tom, že se jí vdávat nechce, rozhodně ne za nějakého burana, za kterého svého snoubence považuje. 

V den příprav na zásnuby je Shiori povolána k otci a cestou ji doprovází Hasho, jeden z jejích bratrů, před kterým se snaží Kiki schovat. Jenže ta uletí na jezero a Shiori za ní střemhlav skočí do vody. A uvidí něco - někoho - o kom se mluví jen v legendách. Draka. 

Na chvilku se mi vrátila a naděje. Pokusila jsem se k ní natáhnout, ale už jsem na to neměla sílu. Došel mi dech. Ze světa kolem začaly vyprchávat všechny barvy a všechno se nořilo do temnoty. 
S rozpustilým zábleskem v očích tlapu zavřel. Jeho ocas mi zezadu obmotal krk. 
A moje srdce přestalo bít. 
str. 15

Po prokletí macechou je hlavní hrdinka vyhnána z domova a ponechána na pospas své kletbě. Její dračí kamarád Seryu je mimo dosah a kletba ji nedovolí mluvit s nikým než s Kiki, se kterou telepaticky dokáže komunikovat. Ve snaze zachránit bratry čelí nejednomu nebezpečí, dokonce pozná i svého snoubence Takkana, který ve skutečnosti není vůbec tak špatný jako si myslela.  O celém jejím dobrodružství, zvratech a nástrahách si ale budete muset přečíst sami. 

Co mi kniha připomínala? Naší českou pohádku Sedmero krkavců. Představce si jen její námět, vyměňte krkavce za jeřáby (minus jednoho bratra), přidejte draky, magii a špetku romantiky. To vše v jednom fantasy příběhu. Zní to ohraně? Za mě určitě ne! Naopak se mi to četlo moc hezky a knihu doporučuji. Ať už mladšímu publiku, které ocení magii a skoro-jako-pohádkové vyprávění nebo starším jedincům, kteří nepohrdnou oddechovou fantasy knihou. 

Elizabeth Lim krom série Šest rudých jeřábů napsala oceňovanou duologii Blood of Stars. Už od malička měla ráda pohádky, mýty a písně, které se později začaly objevovat i v její tvorbě. Před tím než rozjela dráhu spisovatelky profesionálně skládala hudbu pro filmy a videohry. Série Šest rudých jeřábů je též duologií a v roce 2022 vyšel druhý díl s názvem The Dragon's Promise (Drakův slib). 

Kdyby věděli, že já jsem na tom stejně. 
Semkla jsem rty a nechala si svou kletbu pro sebe. Ať už mají jakékoliv tajemství, moje je rozhodně horší. 
str. 119 

Za knihu děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy.cz. Z nakladatelství Ocelot jsem již četla sérii Strážce ztracených měst, Kinga a Pláč zavržených předků. Opět jsem s knihou a samotným překladem velmi spokojená. I přes to, že to byl impulzivní výběr knihy na základě obálky, která na mě z e-mailu s nabídkou křičela "musíš si mě přečíst!", jsem nadšená. Letos jsem zatím přečetla pár knihy a s čistým svědomím mohu první díl Jeřábů postavit na přední příčky. Kniha si ode mne odnáší 4,5 hvězdičky. 

Zakoupit si ji můžete ZDE