• Rychleji mluvit nedokážu

    Je téměř nemožné říct, kdy se to přesně stane. Také to neznamená, že necháte všechno okolo ladem a soustředíte se jen na jednu věc. Ten vlak jednou přijede. Možná už je na cestě a vy o tom ještě nevíte.
  • Lidé, kteří mě znali

    "Jen ke mně buď upřímná, dobře? Od teď?" Přikývla jsem a lehla si vedle ní, obtočila jsem kolem ní ruku. Upřímná. Možná to bude to nejtěžší, oč mě kdy žádala.
  • King

    Nezdálo se mi o něm; v tom měl pravdu. Protože King nebyl sen. King byl noční můra.
  • Případ ukradeného zubu

    "Jackaby vzdychl. "Ano slečno Rooková. Je to Rumplcimprcampr. Odhalila jste mě. Jsem vychytralý pohádkový skřet." "Rozhodně by to nebylo to nejdivnější, co jste mi řekl od chvíle, kdy jsem pro vás začala pracovat.""
  • Písečníci a bludný asteroid

    První co si uvědomil venku mimo loď, bylo prázdno. Všudypřítomná, ničím nerušená prázdnota doprovázená absolutním tichem. Před ním a okolo něj nebylo nic než prázdný prostor a hvězdy. Jako když na Písečnic spával pod noční oblohou, ale tady to bylo tisíckrát intenzivnější."

sobota 22. září 2018

Maturita, formalita | Pocity & dojmy

Pokud sledujete můj blog už nějaký ten pátek, tak víte, že jsem letos maturovala. Též jsem před maturitou vydala článek na téma Já a povinná četba, kdy jsem se zmiňovala, že se maturity bojím jak čert kříže. Když se tak zpětně ohlédnu, nebylo to tak strašné. Učitelé nás strašili a vždy říkali: maturita je vaší první zkouškou v dospělosti a musíte se na ni pilně připravit. V jistém ohledu měli pravdu, doopravdy mě to stálo úsilí a pevné nervy...

aesthetic, back to school, and homework imageStudovala jsem na Obchodní akademii, obor ekonomické lyceum. Ve svých čtrnácti letech jsem neměla nejmenší tušení, co chci dělat - učitelé na základce mi radili gympl, ale s tím, že biologie, fyzika a chemie mě nikdy moc nebavily, rozhodla jsem se pro obchodku. Své volby nelituji. I když jsem musela vytrpět dva roky, co jsme měli chemii, biologie, zeměpis a fyziku, docela jsem si oblíbila odborné předměty, jako je účetnictví, informatika či ekonomie.

Čím se liší maturita na odborné škole? Máme toho trošku víc. Krom státní češtiny a angličtiny, která se skládá ze tří částí (ústní, didaktický test a sloh), jsme měli ještě praktickou zkoušku, z níž jsme měli jednu známku: informatika, účetnictví a obchodní korespondence. A navíc k ústní ANJ a CJL jsme měli ještě povinnou ekonomii a jeden povinně volitelný předmět, já si vybrala účetnictví.

S tím, že jsem nezanedbala přípravu a učení, jsem byla schopna odmaturovat pouze s jednou dvojkou (z češtiny). Za což jsem nesmírně ráda, protože jsem si chtěla dokázat, že když si něco vezmu do hlavy, tak za tím půjdu a dám do toho všechno. V tomhle případě to bylo vyznamenání - na které se mě nikdo nebude nikdy ptát, ale měla jsem ze sebe radost a skvělý pocit, to je nejdůležitější.

class, inspiration, and school imageÚstní část pro mě byla asi nejhorší, co se přípravy týká. Češtiny jsem se sice nebála, ale měla jsem v seznamu knihy, jichž jsem se nebála a knihy, které jsem si tak úplně vytáhnout nechtěla. Avšak jsem měla šťastnou ruku a vytáhla si Malého prince. (Tu knihu jsem četla asi třikrát, neměli mě na čem nachytat.) Z účetnictví jsem měla Daňovou evidenci aka podnikání fyzických osob, z eka Podnikání a v angličtině jsem povídala o knihách. Ano, štěstí stálo při mně.

Co dál? Hodně jsem přemýšlela nad pedagogickou školou. Baví mě práce s lidmi a jako učitelka jsem se viděla již odmalička. Jenže jsem se toho bála, a tak jsem si řekla: budu pokračovat. Přihlásila jsem se na Západočeskou univerzitu do Plzně, fakulta ekonomická, obor Management obchodní činnosti. Nejsem si jistá, jestli jsem si zvolila správně, to zjistím až postupem času. Nyní se připravuji na začátek zimního semestru a popravdě se toho bojím. Moje bývalá třídní nám vždy kladla na srdce, že vysokoškolská léta jsou ty nejhezčí. Odloučíme se od rodičů a začneme býti samostatní. Popravdě se tím uklidňuji. Jenže vím, že mě čeká hodně nových věcí - a některé z nich budou obtížné.

úterý 18. září 2018

JUST THE SEXIEST MAN ALIVE | Sladká jednohubka



Jak jsem zmiňovala v jednom ze svých článků, v poslední době jsem spadla do reading slump, a tak jsem hledala nějakou sladkou jednohubku, která by mě z toho mohla dostat. Projela jsem si recenze od Syki a na co jsem nenarazila. O této knize jsem věděla již delší dobu, jen jsem se k ní nikdy nedostala, ale po přečtení skvělé recenze jsem se rozhodla, že knihu Just The Sexiest Man Alive musím mít. 

Seznamte se s Taylor Donovan, ženou, jež je pro svou kariéru schopna udělat cokoliv. Dřela hodně, aby mohla být tam, kde je a stala právničkou. Vždy zachovává klid a nenechá se vykolejit, nikým a ničím. Je velmi oddaná své práci a po předchozí zkušenosti se svým snoubencem se od mužského pohlaví chce držet chvíli stranou. Jason Andrews, herec a místní sexbomba, je však velmi zaujatý jejím postojem. Ženy se mu plazí u nohou, jenže Taylor je svérázná a namísto okouzlení jím pohrdá. Žijí dva rozdílné životy ve dvou rozdílných světech.

“I realized that the one person who could break my heart is the only one who should have it.” 
Ano, kniha není jediná svého rázu. Hlavní hrdinka - neustupuje a nenechá si jen tak pomotat hlavu. Hlavní hrdina - nedokáže se vyrovnat s odmítnutím a postupem času se do hlavní hrdinky zamiluje. Bylo to tu mockrát, avšak Julie James zajistila, aby chemie mezi hlavními hrdiny byla hmatatelné a ne uměle zkonstruovaná. Představila nám ohranou a klišé zápletku, ze které dostala všechno, co mohla. Použila k tomu právnické prostředí a snovou LA. 

Pokud máte rádi romantické jednohubky, které vám vykouzlí úsměv ve tváři a mnohdy vás natolik rozesmějí, že musíte na chvíli přestat číst, tak je kniha Just the Sexiest Man Alive tou pravou pro vás. Já sama čtení nelituji, příběh jsem si vychutnala na sto procent a jsem velmi spokojená s výběrem knihy.

Life isn't always about logic and reason-sometimes you just have to close your eyes and jump” 
Sečteno a podtrženo: Julia James mě mile překvapila, její kniha se četla lehce a několikrát jsem se u ní zasmála od srdce. I když se jedná o lehký příběh, jenž skvěle poslouží k odreagování, užila jsem si každičkou stránku. Just the Sexiest Man Alive rozhodně není mou poslední knihou od této autorky, těším se i na její další dílka, která mě, doufejme, budou bavit stejně jako toto. Julia James si ode mne odnáší 3,5 hvězdičky.


úterý 11. září 2018

Číst, či nečíst? To je oč tu běží! | READING SLUMP

Od začátku letošního roku jsem v jednom kole. Nejdříve to byla maturita, teď zařizování ohledně vysoké školy (začala jsem studovat na ZČU, ekonomické fakultě). Nechci se vymlouvat na čas, protože tím to rozhodně není... Ještě před maturitou jsem byla schopna narychlo přečíst knihy z povinné četby, jež jsem nestihla, a pak přišel onen reading slump, ze kterého není úniku. Ať si vyberu jakoukoliv knihu, nejsem schopna se do ní pořádně začíst a udržet sama sebe v příběhu. Poslední knihou, kterou jsem přečetla, je Just The Sexiest Man Alive - romantická jedhohubka na jeden večer. Doufala jsem v zázrak, že právě tato kniha mě dostane z  propasti... avšak to se nestalo.

Čtení mě jednoduše nebaví. Ne, tím to rozhodně není. Jen jsem nenašla správnou knihu, která by mě dostala do kolen a přečetla ji se zatajeným dechem. Avšak to stále nevzdávám a pevně věřím, že se z prokletého "reading slump" dostanu.

Zajímalo mě, zdali existují nějaké "rady" ostatních čtenářů - třeba by mi právě to pomohlo. (našla jsem jich několik, ale tyto tři způsoby se mi líbily nejvíce) 

TŘI ZPŮSOBY, JAK SE DOSTAT Z "READING SLUMP" /zdroj/

1. Přečtěte si něco ze svého dětství. Hodně nápomocná je radost ze čtení, kterou jste pociťovali v mládí. (To vlastně dává docela smysl. Hrozně ráda bych se znovu ponořila do tajuplné Narnie, jenže se trochu bojím, že bych pak lehce změnila názor - byla jsem z ní před pár lety naprosto nadšená, ale od té doby jsem toho přečetla dost. Něco podobného se mi stalo se sérií Zavržený. Byla to má první paranormální romance a vlastně jedna ze sérií, když jsem začalo hodně číst. Před rokem jsem se rozhodla dát re-reading, což byl kámen úrazu. Série pro mne už nebyla tak skvělá a také jsem našla i pár věcí, které mi vadily, i když jsem do Patche byla před tím naprostý blázen...  pořád ji řadím ke svým nejoblíbenějším knihám vůbec, ale o re-reading se již znovu pokoušet nebudu.)

2. Přečtěte si něco z Vašeho to-read listu. Vrátí Vás to zpět do zajetých kolejích a spustí to touhu přečíst si všechny knihy z to-read listu. (Můj to-read list na GD obsahuje 149 knih - hodně z nich se mi válí v knihovničce... to by za pokud nejspíš stálo.)

3. Přečtěte si knihu, o které si myslíte, že ji budete nenávidět. Buď se Vám nebude líbit a budete si chtít přečíst něco jiného, a nebo najdete nový žánr, jenž si oblíbíte. (Třetí radu raději nebudu brát v potaz. Bojím se, že bych chuť ke čtení mohla poté ztratit úplně.)

A teď pár gifů na pobavení: 

Když se snažím rozhodnout, jakou knihu budu číst, když jsem v "reading slump." 


Jsem pozadu ve své čtecí výzvě... 


Když se přes toto těžké období konečně dostáváte...


Hádejte, koho právě "přestalo bavit čtení"... 


Tenhle měsíc jsem přečetla hodně knih, doufám, že i další měsíce budou stejně dobré. 
Reading slump: 


A když se bavíme o mém špatném nečtecím období... co se blogování týká, nejsem na tom o moc lépe. Nechci slibovat, že se to zlepší, protože se znám, avšak se pokusím být více aktivní. Momentálně mám rozepsaných pár článků - recenze a také jeden článek na téma Já & maturita. Za dva týdny mi začne zimní semestr a myslím si, že to pro mě bude velmi těžké období. Doufám, že se rychle adaptuji, zorientuji v areálu školy a nějak si s tím poradím . (Tak mi držte palce!)