sobota 30. července 2016

Skleněný trůn | Pokrevní pouta nelze zlomit

Goodreads 4.24 | Databáze knih 86% | ČBDB -
Srdce z ledu. 
Cíle z oceli. 
Nelítostný boj začíná. 

V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena byla od dětství trénována k jednomu jedinému úkolu -l stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým tichým neodhalitelným a všehospopný. Ale udělala chyby. Nechala se chytit. 

Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností - Cealena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.

Když jsem o knize poprvé slyšela, chtěla jsem si ji přečíst, jenže pak jsem na ni zapomněla a co vyšla u CooBoo jsem se od ní držela dál.  Skleněný trůn je velmi populární knihou v zahraničí a už po jejím vydání sklízela úspěch kde se dalo. Když jsem se koukala na zahraničního booktubera, který o knize mluvil více nažli pozitivně, konečně jsem se rozhoupala k tomu si ji pořídit a přečíst. A víte co? Nelituji toho. Tahle série se velmi rychle stala mou srdcovkou a já uvažuji o re-readingu!

Člověk přežije v endovierských solných dolech průměrně jeden měsíc. Jenže zbavit se Adarlanského zabijáka je tvrdý oříšek. Princ Dorian se rozhodl, že Celaeanu najde a přihlásí jí do klání všech možných vrahounů a zlodějů - ten nejlepší se stane královo věrným zabijákem a bude z cesty odstraňovat lidi, kteří se postavili proti koruně. I když Celaeaně leží král v žaludku, přijmula nabídku. Byla by bláznem, kdyby to neudělala... musela by zůstat v Endovieru. A další rok by nejspíš nepřežila.

Dva týdny cestovali napříč světadílem. Noci byly čím dál chladnější a dny se krátily. Čtyři dny je sužoval ledový déšť, při kterém Celaena promrzla tak strašně, že uvažovala, že se vrhne do propasti a s trochou štěstí stáhle Chaola s sebou. 
str. 41 

Světlým bodem dohody je, že pokud vyhraje, musí sloužit králi čtyři roky, poté bude volná. Jenže všchno není tak, jak se na první pohled jeví. Král skrývá temná tajemství, to je Celeaně hned jasné, proč ale umírají její protivníci? Něco je roztrhá na kusy a zanechává znetvořené mrtvoly. Ve Zlomovalu se Cealena zpřátelí s princeznou Nehmiii a i přes veškeré rozdíly se stanou přítelkyněmi. Vůdce královských stráží, Chaol, má na starost její výcvik, a i když je pro něj ze začátku odpudivým stvořením, najdou si k sobě cestu.

Ani nedokáži popsat, jak moc se mi kniha líbila. Do děje jsem se okamžitě vžila a s Celaenou prožívala všechno od začátku do konce. Mám slabost pro badass hrdinky, ke kterým se Celaena rozhodně řadí. Má prořízlý jazyk a nesnaží se před nikým na nic hrát,  s mečem to umí jako profesionál a jen tak ji něco nezlomí. Autorka do příběhu zakomponovala onen prokletý milostný trojúhelník, který jsem upřímně očekávala, ale i přes to se mi moc nezamlouval. Ku podivu jsem odolala kouzlu Doriana a moje srdce si získal Chaol.  (Další mou guilty pleasure jsou love-hate vztahy → autorka ví, jak se mi dostat pod kůži.)

"Ať se stane cokoli," řekla teše, "chci ti poděkovat."
Chaol na ni zaujatě pohlédl. "Za co?"
Oči ji pálily, ale dávala to za vinu štiplavému větru a zamrkala, aby potlačila slzy. "Za to, že díky tobě pro mě svoboda něco znamená." 
str. 336 

Akce, děj, napětí, spád. Skleněný trůn má všechno. Hltala jsem písmenko po písmenku a zapomínala na svět okolo mě. Mám ráda tento knižní žánr a Celaena si zasloužila můj obdiv. Jediné, čeho se lehce obávám je děj dalších knih (momentálně mám za sebou tři díly). Vím, že se toho ještě mnoho zvrtne a kniha nabere úplně jiný spád, ale autorka si nechává eso v rukávu. Očekávám jeden epický zvrat v průběhu knih a sladký konec, pro který se nejspíš budu ode dneška modlit.

Sečteno a podtrženo: jelikož jsem u knihy seděla od začátku do konce, nemohu dát nižší hodnocení než 5 hvězdiček. Je jasné, že další díly mohou býti lepší a já už nebudu mít v záloze vyšší hodnocení, ale i přesto ničeho nelituji. Pokud jste knihu ještě nečetli, tak si ji rozhodně pořiďte! Nebudete litovat. A pokud jste již knihu četli, doufám, že s mým hodnocením budete souhlasit!

6 komentářů:

  1. Ach, kdybych měla dost času... Ale ono je pořád co číst... :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skleněný trůn si ale rozhodně přečti! Fakt je to super originální kniha!

      Vymazat
  2. Na Skleněný trůn se šíleně moc těším :) Bohužel mi asi bude ještě chvíli trvat, než se k němu dostanu, ale aspoň si pak budu moc přečíst víc dílů a nebudu muset dlouho čekat :)

    OdpovědětVymazat
  3. A kde jste tuto knížku koupila? Dá se koupit i na knihcentrum.cz? Díky. Jinak to dle recenze a popisku vypadá velice zajímavě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koupila jsem ji v knihkupectví :)) Ale na internetu ji rozhodně seženeš kdekoliv!

      Vymazat
  4. Suprová recenze!!!:) v nejbližší době si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.