pátek 2. ledna 2015

RC recenze: Trhni si!

• Trhni si! • 

Mia je sedmnáctiletá holka, která se na vlastní pěst protlouká životem. K tělu si jen tak někoho nepustí a pro drsné slovo nejde daleko. Když odejde od své nesnesitelné matky, začne žít v opuštěném domě s partičkou kluků, kteří jsou na tom podobně jako ona. Když mezi ně přijde nový spolubydlící, není z něj Mia zrovna nadšená. Hádky jsou na denním pořádku, ale postupem času se ukazuje, že na rčení "co se škádlívá, to se rádo mívá", možná něco bude.

Podle anotace jsem čekala něco naprosto jiného, než to, co se mi dostalo do rukou. Trhni si znělo fakt dobře a já se těšila, co všechno mi kniha nabídne. Ze začátku to vypadalo dobře, ale byl to jeden kýč vedle druhého. Naprosto nic nebylo nečekané a nic mi nevzalo dech. Škoda. 

Mia je jedna z těch hrdinek, kterou byste si chtěli oblíbit, protože si prošla peklem, jenže se chová jako malá nafoukaná holka. Takovéto dojmy z ní mám. Ze začátku mi byla i sympatická, ale potom mi začala lézt na nervy a sympatie se z ničeho nic vytratily. 

"Hezký," zamumlal a políbil mě. Natiskl se se mnou na zeď a bylo mu asi jedno, jaký otisk na ní zůstane. Přehodila jsem mu ruce za krk a pomalu jimi zajížděla do vlasů. Zachytávaliy se, protože i já měla zamazené. 
"Moc hezký," souhlasila jsem. A myslela to smrtelně vážně. 
str. 208 

Trhni si je autorčina prvotina, jako Kateřina Petrusová, také začínala na stránkách Bez hranic. Nemyslím si, že je naškodu vydání takovéhle knihy. Námět a příběh nebyli ničím výjimečné, ale autorčin styl jsem si oblíbila. Myslím si, že pokud bude v psaní pokračovat, rozhodně napíše mnoho lepších knih.

Po grafické stránce se mi kniha líbí. Není nijak přeplácaná a jak se říká, v jednoduchosti se skrývá krása. Opravdu se mi obálka líbí a i uvnitř je knížka pěkně zpracovaná. Jen štítek s young adult mi už leze na nervy.

Viděla jsem ho jen ze zadu, ale i ten pohled bohatě stačil k tomu, abych si uvědimila jak dlouhý večer  dnes budu mít já. 
str. 105

Komu bych knihu doporučila? Rozhodně lidem, kteří rádi čtou romantické knížky a nevadí jim kýčovité věci. Naopak si myslím, že dnešním teenagerkám se kniha opravdu zalíbí svou jednoduchostí. 

Brad. Tak tento neohrabaný mladík si omotal Miu kolem prstu. Chvilkami jsem si myslela, že chce, aby se Mia takhle chovala. Popravdě mě někdy vytáčeli oba. Nikdo není dokonalý, vím, jenže v téhle knize chybělo spoustu věcí, které by mohli mé pocity nějak vylepšit. 

"Chci tě domů," řekl zbožně. 

Abych to nějak shrnula. Líbí se mi námět, který měl veliký potenciál, žel bohu příběh už tak dobře podaný nebyl. Četla jsme už i horší knihy a myslím si, Trhni se jedna z těch průměrných. Za mě 3 hvězdičky. 
!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Fragment. Knihu si můžete zakoupit zde

4 komentáře:

  1. Super recenze! Já na knížku zatím četla jen vychvalující recenze, tak jsem vděčná i za tento pohled. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc mě nezaujala... Mám ráda knihy, kde jsou mi sympatické hlavní hrdinky a můžu se s nimi „sžít”. :) Taky dávám přednost spíš dobrodružným a akčním knihám, takže by to nejspíš nebylo pro mě. Super recenze.
    --
    Byla bych ráda, kdyby ses podívala na můj týdenní blog a zanechala komentář popřípadě hodnocení blogu a článků. Potřebuji kritiku, abych se mohla zlepšovat. Díky moc ♥ -Marianne
    http://my-book-escape.blog.cz/

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.