neděle 4. ledna 2015

RC recenze: Pekáč buchet

• Pekáč buchet • 

Dlouho očekávaná knížka. Všem se moc líbila. Všichni ji vychvalují na každém rohu a nedají na ni dopustit. Námět toho slibuje mnoho, snaží se lidi nalákat na příběh plný svižných obratů a vtipných hlášek. Tak kde jsem při čtení udělala chybu, že mě knížka neoslnila?

Neřekla bych, že se mi Pekáč buchet přímo nelíbil. Vtipné hlášky a monology hlavní hrdinky Kláry to zabíjely na plné čáře. Recepty u kapitol jsou skvělým bonusem pro všechny, no ne? Klára miluje jídlo a její názory na hubnutí a držení diet bez jedení jejích oblíbených věcí mě přiváděl do kolen.


Když odcházel běhat, vyfotil se a dal to na instagram. Super běžecké boty, neméně cool kraťasy, triko s logem agentury a za pasem smotaná síťovka a dvoustovka, aby mohl své milé koupit cukr. 

„A víno!“ zakřičela jsem za ním z okna. No co, když už, tak už.


Posledních padesát stran byl jeden z nejdelších konců a také to pro mě bylo peklo. Absolutně se mi nelíbilo, co autorka provedla. Nejenže mě to zklamalo, ale přišlo to z ničeho nic, jako kdyby autorka nevěděla jak se bude dál příběh vyvíjet. Pro někoho to mohl být srdce lámající konec, pro mě jen další z nepovedených konců.

Někomu možná přijde, že si stěžuji na tu událost, ale to není tak docela pravda. Už před tím jsem narazila na pár věcí, které mi v knize nesedly. Rozhodně u mě autorka neklesla, protože Bavettovi jsou moje srdcovka, jen Pekáč buchet zklamal a musím přiznat, že je to podle mě nejslabší Kateřina kniha.


„Dojdeme si do stanu pro věci a spácháme hygienu,“ navrhl. Podívala jsem se na jeho téměř černé nohy a vehementně přikývla:
„To teda jo. Nejsi ten typ, co se zvládne cestou z umývárny ke stanu zase celý zaprasit, že ne?“ Rozchechtal se nahlas a řekl, že ne. „Dobře, protože já jo. Vsaď se, že spadnu do nějaký bažiny.“
„Po cestě není žádná bažina.“
„To, že tam nebyla odpoledne, ještě neznamená, že tam nebude teď. Jsem magnet na příšerný trapasy a tak, vždyť už to víš.” 

Kateřina Petrusová se narodila 23. března 1982 v Pardubicích. Své první dvě povídky napsala ve čtrnácti letech. Další přišly o tři roky později, kdy se zúčastnila literárních soutěží. Hned potom šlo psaní opět k ledu, dokud nenarazila na plno stěně nadšených pisatelek. Tentokrát už toho nenechala a vyklubala se z toho její knižní prvotina s názvem Nebezpečná láska. V současné době žije v Pardubicích se svým manželem a dvěma dcerami.

Nemohla bych napsat recenzi plnou mých názorů bez toho, aniž bych zmínila obálku. Někomu může přijít extravagantní, přeplácaná, nesmyslná nebo dokonce ošklivá. Já se směji při každém pohledu na knížku. Obálka se mi po grafické stránce líbí, přijde mi vtipná, svěží a originální. Knižní trh by potřeboval víc takových obálek, které uhodí do oka na první pohled.


Podtrženo, sečteno, knížka se mi líbila. Nebyl to žádný zázrak, ale myslím si, že mnoha lidem by se právě Pekáč buchet mohl líbit. Já hodnotím knihu jako průměrnou. Po romantické stránce jsem do knihy opravdu zamilovaná, ale když vezmu v potaz ty ostatní věci.... 3 hvězdičky jsou akorát.
!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Fragment. Knihu si můžete zakoupit zde

8 komentářů:

  1. Díky za recenzi, četla jsem na ni právě hodně kladných názorů a zvažovala jsem ji koupit mamce k vánocům, nakonec jsem ráda že jsem tak neučinila (vyfotil se a dal to na instagram...), ale třeba se mi jednou kniha dostane pod ruku a já si na ni udělám svůj názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si ji přečti. Každý máme jiné priority a třeba se tobě knížka líbit bude :)

      Vymazat
  2. Super recenze. Myslím, že v nejbližší době si knížku nekoupím, přesto si ale říkám, že by to byla perfektní oddechovka mezi čtením nějakých složitejších knížek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Jako oddechovka je fajn, zkus ji dát šanci.

      Vymazat
  3. Krásná recenze :) Tuto knížku bych si chtěla koupit, jsem zvědavá jak se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze. Pekáč buchet bzch si ráda přečetla, snad mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.