pondělí 20. října 2014

RC recenze: Volání sirény - Prokletí (#1)

Prokletí
Proč jsem si chtěla knihu přečíst... 
Míša Burdová je moje oblíbená autorka a proto není divu, že jsem si chtěla přečíst její novou knížku. Anotace slibovala mnoho a já  se těšila až  si budu moct konečně Volání sirény přečíst. 5íkala jsem si, že je to slabá knížka, kterou jistě rychle přečtu, ale nikdy jsem nečekala to, co se stalo na konci. 


Být nesmrtelný, nemít srdce... 
Je vůbec výhoda být nesmrtelný? Každý to vidí jinak, ale pro Larissu je to prokletí. Už po stovky let musí zabíjet nevinné muže, která láká k moři, kde je následovně utopí. Moře chce čím dál, tím víc obětí. Larissa se toho prokletí chce zbavit, a proto najde černomága Liama, kterého ovládne svou krásou. Ten se do ní bezhlavě zamiluje a slíbí jí, že ji zbaví prokletí. Ale musí se stát jeho ženou.

Originalita... 
Pro někoho to může být neoriginální knížka, pro mě je to jedna z nejlepších knížek, co jsem od Míši četla. Líbila se mi hlavní zápletka a Lariss jsem i přes její otravnost měla ráda. Derrena jsem si oblíbila od první chvíle, co se v knížce objevil. Ano, já jsem prostě na ty temné, klišé kluky s velkým tajemstvím.

Michaela Burdová...
Michaela Burdová se narodila v roce 1989 v Příbrami a vyrůstala v malé vesničce u Sedlčan. Miluje rekreační potápění a zvířata, ráda čte, a to především fantasy literaturu. Ke psaní ji přivedl její velký koníček kreslení. Jejím literárním debutem se stala v roce 2008 fantasy trilogie Poselství jednorožců, první díl začala psát už v šestnácti letech. Třetí díl Záchrana Lilandgarie se umístil na 3. místě v ceně dětí ankety SUK za rok 2009. S celou trilogií se potom umístila mezi dvaceti nominovanými knihami na Zlatou knihu 2010 a také mezi dvaceti nominovanými autory. Trilogie Poselství jednorožců prorazila i do zahraničí a koncem roku 2010 vyjde v srbském nakladatelství Evro Giunti.

Volání moře...
Sirény jsou bytosti z mýtů, a proto Larrissa věřila, že si jí ve městě nikdo nevšimne. Byla příliš krásná na to, aby vzbudila podezření. Jenže lidé, především muži začnou mizet. Jsou to sice jen ti, na kterých nikomu nezáleží, ale i tak je podivné. Larissa ví, že to musí skončit. 

Láska jako sázka...
A teď vážně. Liam nebo Darran? Liam je otravný s tím, že chce Larissu a jako jeho žena by prý měla plnit své povinnosti,  ale na rovinu - Liam je nezáživný. Za to Darren upoutá její pozornost. Chová se odtažitě, snaží se ji vyhnat a dělá všechno proto, aby odešla u jejich domu.

Obálka... 
Obálka je jednoduchá a při tom skvěle vystihuje knihu. Míši knížky mají vždycky pěkné obálky, takže jsem mohla očekávat, že i u Sirény se mi bude líbit. Jediné, co se mi nelíbí je štítek YA - vadí mi jenom na hřbetě. Ale s tím nic nenadělám, že :D 

Moje hodnocení...
Podle někoho je kniha přeplněná klišé, podle mě je to jedna z nejlepších knih, co Míša napsala. Můj názor se od těch ostatních dost liší, ale to nemění nic na tom, že jsem z toho konce byla mimo - zavřela jsem knížku a dlouho přemýšlela nad tím, co se stalo. Mám jednu teorii, která v druhém díle, doufejme, klapne. Prozatím mohu jen doufat a těšit se na další díl. 
!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz (knihu si můžete zakoupit zde)!

Zdroje:

4 komentáře:

  1. Na Volání sirény se moc těším. Míša je jedna z mých nejoblíbenějších autorek a tak se nemůžu dočkat až si její další knížku přečtu.
    Ale začínám přemýšlet, že si počkám až vyjde druhý díl, abych po dočtení prvního neměla absťák a nevyhlížela a neodškrtávala dny do vydání. Takže pro jistotu si asi počkám na druhý díl :D
    Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti doporučuji. Já po přečtení měla skoro... no infarkt. I když Míša ty špatný konce dává skoro do všech knih, nečekala jsem to. Jinak jsem zvědavá, jak se ti bude knížka líbit :))

      Vymazat
  2. No, může to být to nejlepší, co Míša napsala, ovšem to nevylučuje, že je to přeplněno klišé :)
    Jinak, budeš ještě natáčet nějaká videa?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť to nevylučuji, napsala jsem to tam a můj názor je, že je to jedna z nějlepších knih, co Míša napsala. 100 lidí, 100 chutí. Každému se líbí něco jiného :))
      Budu :D

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.